Hoe lang en hoe vaak moet je trainen?

“Ik heb afgelopen week te weinig tijd gehad om te trainen”. Ik start een nieuwe les altijd met een evaluatie van de afgelopen week. En dan is dat antwoord toch wel eentje die regelmatig voorbij komt.

Uiteraard kan ik niet beslissen hoe iemand zijn dag loopt maar heb je nu eigenlijk veel tijd nodig om te trainen?

Hoe meer, hoe beter?

Is dat wel zo? Vroeger werd er vooral op gehamerd dat je veel moest oefenen, liever wat langer dan korter. Dat is ook al te zien aan cursussen bij collega hondenscholen waarbij een praktijkles voor een pup ruim een uur duurt. Maar we doen het al eeuwen zo dus het zal wel zo zijn. Er zijn inderdaad honden die vrij lang de aandacht bij de les kunnen houden, maar de meeste honden zijn na een half uur toch echt volledig op, toch zeker een jonge hond.

Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken bij onze honden en ook deze vraagstelling is onderzocht. Uit onderzoeken blijkt dat honden die minder vaak getraind worden (1 x per week ten opzichte van 5 dagen binnen 1 week) minder trainingssessies per oefening nodig hebben dan honden die bijna dagelijks getraind worden. Ook blijkt uit onderzoek dat het beter is om kort te trainen dan een lange sessie.

Conclusie

Kortom probeer dus een trainingssessie vrij kort te houden. 5-15 min om de paar dagen is meer dan voldoende. Probeer een trainingssessie in te passen op die momenten dat het voor jou uit komt in jouw dagelijkse routine. Voor mij persoonlijk is een ideaal trainingsmoment als ik sta te wachten tot mijn water kookt zodat ik de pasta erin kan doen, of tijdens de reclame van een film. Maar ik kan me ook voorstellen dat je even een korte sessie kan implementeren terwijl je wacht tot de koffie doorloopt bijvoorbeeld.

Er is dus altijd wel een klein beetje tijd beschikbaar dat hoeft echt niet veel te zijn. Wanneer train jij je hond?

Geplaatst in Blog.