Spelen met voer

Wat is het?

Laten we elk woord op zich even bekijken: “voer” en “spel”.

Voer

Voer is een primaire motivator voor alle levende wezens. Het is de meest waardevolle aangeboren keuze van beloning voor veel (maar niet alle) honden. Voerdrift is verbonden met het overleven als hele jonge pup. Een gezonde pup gaat actief op zoek naar de bron van voeding (mama) en strijdt met zijn nestgenoten om te overleven. Een pup met een lage overdrijft zal niet overleven. En dus , zelfs na duizenden jaren van domesticatie, hebben de meeste honden op zijn minst een beetje voerdrift dat we kunnen inzetten voor training. Momenteel is voer de meeste populaire motivator voor veel hondentrainers.

Spel

Voor alle duidelijkheid, ik ga spel definiëren als interactief (spel tussen hond en eigenaar), leuk en  het bevat beweging, energie en focus. “Spelen met voer” combineert de elementen van spel (beweging, energie, focus en plezier) met eten (primaire bekrachtiger en hoog motiverend voor de meeste honden). Voer gebruiken betekent NIET dat je speelt met voer. Het is een bewuste keuze en kost moeite om spel een onderdeel te maken van je voergebruik.

Spelen met voer

Als we spel met voer combineren, dan combineren we de beste eigenschappen van spel met de sterk motiverende waarde van voer.

Een hond die een snoepje krijgt zal wel of niet energie laten zien om het snoepje te krijgen. Als een trainer bij de hond komt en een stukje voer in zijn mond plaatst, dan is ze niet aan het spelen met haar hond. Ze gebruikt voer bij training. De hond is aan het eten zonder moeite te doen om het voer te pakken te krijgen. Er is geen beweging, interactie of plezier bij betrokken, maar de hond zal genieten van het voer. Dit is niet altijd slecht. Het kan de juiste aanpak zijn voor die hond om een bepaalde actie te laten doen – maar het is niet spelen met voer.

Aan de andere kant, als een hond door de tuin op volle snelheid achter zijn eigenaar met koekje rent dan laat dat de vele kwaliteiten zien die we associeren met spel. De hond is toegewijd tot zijn eigenaar, er is beweging met snelheid, energie en focus op het doel. Deze hond en eigenaar zijn aan het spelen met voer. De eigenaar is meer geworden dan een voerdispenser.

Waarom we spelen met voer

Spelen met voer bouwt de interesse op voor voer als bekrachtiger omdat het voer combineert met prooi en jachtinstinct. Bijvoorbeeld, als een stuk voer weggegooid wordt van de hond, zal de hond het stuk voer achterna gaan om het op te eten. De jacht is een duidelijk onderdeel van gedrag van een roofdier wat van binnenuit motiverend is voor de meeste honden. Als een stuk voer onder de bank wordt gelegd waardoor de hond zijn neus moet ruiken om het op te kunnen eten, zien we dat de hond zijn neus gebruikt (jagen) om bij het snoepje te kunnen. Als een hond achter zijn eigenaar jaagt en dan in de lucht springt om het voer te pakken dan heeft de hond duidelijke interactie met zijn eigenaar in het spel om het koekje te pakken.

Een koekje geven is zeker bevredigend voor een hond op basis niveau, maar deelnemen in spelgedrag om te eten bouwt plezier op in interacties en training.  Het gebruik van je lichaam – rennen, jagen, springen – is leuk voor honden. En ook voor mensen!

Spelen met voer kan elk stukje voer nog meer waardevol maken door de energie en de interactie dat elk stukje met zich meebrengt. In plaats van dat voer krijgen een handeling is die slechts enkele seconden vraagt (in de mond en opeten),  kan elk stuk voer 20-30 seconden duren vanaf het beloningssignaal tot het volledig is opgegeten. Deze hele periode is een onderdeel van de beloning en voegt grote waarde tot de voerbeloning toe.

Spelen met voer moedigt een sterkere en meer directe trainerinteractie aan. Het is bijna onmogelijk niet persoonlijk betrokken te worden wanneer voer gebruikt wordt op een actieve manier.

Mogelijkheden van spelen met voer

Spelen met voer is een geweldige manier is om liefde voor het werk en interactie met de trainer op te bouwen bij puppy’s.  De meeste pups hebben een sterke voerdrift, door voer te gebruiken in het spel, bouw je aan interactie en de relatie met de trainer.  De hond leert dat het meer is dan voer;  het gaat ook om het spel. Later, noemen we dit spel “werk”.  Spelen met voer is een van de eerste dingen die pups graag willen doen met hun trainer.

Spelen met voer brengt energie met zich mee bij honden van alle leeftijden. Het is heel moeilijk voor een hond om achter voer te jagen en er geen energie in te steken. Deze energie kan je weer terug gebruiken in het werk.

Hoe meer je speelt met voer, hoe meerwaarde je zal opbouwen voor het voer zelf. Als een hond hard moeten werken voor een stukje koek, zal dat koekje waarde opbouwen voor zichzelf (lekker!)   En voor het proces wat geleid heeft tot het koekje (inzet en energie!). Op deze manier bouw je moeite, energie en voerdrift tegelijk op.

Spelen met voer is ook een perfecte keuze voor honden die simpelweg geen waarde (of het nog niet geleerd hebben te waarderen) hechten aan spelen met speelgoed.  De spellen die je hond leuk vind met voer kunnen overgaan in dezelfde spellen met speelgoed. Het gebruik van spelen met voer is een goede optie terwijl je werkt om je hond te leren omgaan met speelgoed, omdat je geen nieuw gedrag moet aanleren met behulp van een motivator die je hond niet echt wil.  Leer je hond op speelgoed leuk te vinden, maar in de tussentijd,  train met het spelen met voer als dat de duidelijkste motivator is voor je hond.

Spelen met voer garandeert dat je actief met je hond aan de gang gaat. Gebruik spelen met voer om je werkrelatie op te bouwen met je hond.  Zoals met heel veel aspecten van spel, gebruiken we spelen met voer in training om plezier te hebben. Hoe meer plezier jij hebt met je hond tijdens een training, hoe meer jullie allebei uit zullen kijken om samen aan het werk te gaan. Hond en trainer teams  die plezier hebben in een training hebben meer kans om succes te hebben in de diverse hondensporten en zullen er plezier aan beleven!

Spelen met voer/controle

Als je dit leest en het LAATSTE wat jij wil is je hond te leren achter voer te jagen en het nog meer op voer gericht te zijn, dan kan je  de nadruk leggen op controle over drift.

Impulscontrole oefeningen zorgen voor een snelle en directe voerbeloning nadat ze een staaltje zelfcontrole hebben laten zien. Als zelfcontrole wordt toegevoegd als onderdeel van een spel hebben honden snel door dat ze hun handler nodig hebben omdat luisteren en reageren op signalen tot het resultaat leid dat ze willen – het koekje!

Impulscontrole en driftspellen zijn twee zijden van dezelfde munt; het grootste verschil is waar de controle toegevoegd word. Als je fysiek je hond vast houd, dan bouw je drift op (en dooft zelfcontrole uit). Als je de hond vraagt om zichzelf stil te houden middels zelfcontrole, dan bouw je Impulscontrole op. De explosieve release tot de beloning zorgt dat de hond interesse behoud in de activiteit.

Welke moet je dan op focussen? Probeer te gaan voor een balans, zo veel mogelijk. Ideaal is een hond die klaar is om te werken op elk moment, maar de mogelijkheid heeft om zelfcontrole in te schakelen waar nodig of gewenst. Honden moeten constant gevalueerd worden naar mate ze ouder worden en volwassen worden zowel in leeftijd als in het werk. Doe dus de dingen die geven waar jij meer van wilt.

Geplaatst in Blog.