Waarom een hondenjas, heeft mijn hond dat nodig?

Een hondenjas heeft mijn hond dat nodig?

Aangezien wij vooral praktische zaken verkopen en vooral het welzijn van de hond voorop stellen. Krijgen we regelmatig de vraag heeft mijn hond een jas nodig nadat men ziet dat we de Pomppa hondenjassen verkopen. Waarom zou een hondenjas nodig zijn? Ik leg jullie graag uit wanneer en in welke omstandigheden je overweegt of je hond baat heeft bij een hondenjas. En misschien nog wel belangrijker waar je dan precies op moet letten als je op zoek gaat naar een jas voor je hond.

Bij deze honden extra goed overwegen

Waarom een hondenjas? Gezonde honden hebben niet zo snel een jas nodig maar er zijn zeker type honden waarbij je het echt wel moet overwegen, ook in ons Nederlandse klimaat.

  • Jonge puppy’s, zij hebben namelijk nog geen volle vacht om zich te beschermen en kunnen hun temperatuur nog niet altijd zelf op peil houden.
  • Honden zonder ondervacht, denk aan een Boxer, Windhonden, en nog veel meer andere rassen. De ondervacht is een belangrijke isolator voor koude.
  • Honden die kort geschoren zijn, al dan niet om medische redenen. Deze vacht kan hen niet altijd voldoende beschermen.
  • Honden die ziek zijn of herstellende zijn van een ziekte. Vanwege de verslechterde weerstand kan het hen zeker helpen als een jas de temperatuur helpt op peil te houden.
  • Honden die gewrichten- of spierproblemen hebben. Een jas helpt bij deze honden de spieren warm te houden waardoor ze veel minder opstartproblemen hebben.
  • Geadopteerde honden uit warme landen. Deze honden kunnen zeker in de winter moeite hebben met ons klimaat. Regelmatig is ook hun vacht nog niet optimaal om hen te beschermen tegen de koude.
  • Honden die meegaan op wintersport of Scandinavische landen. Onze honden zijn niet gewend aan de extreme temperaturen in deze gebieden. Ook hebben ze niet de mogelijkheid om te wennen aan de opbouw van de winter aldaar. Neem dus zeker een jas mee om je hond daar te beschermen.

Hondentraining en een hondenjas

Honden die regelmatig trainen en volop actief zijn kunnen zeker ook baat hebben bij een hondenjas. Veelal wordt deze training buiten gegeven in een buitengebied en sta je dus direct in de wind en de koude. Maar ook bij honden die binnen trainen moet je een jas overwegen.

Tijdens de training zelf is je hond heel actief en zal hij niet veel behoefte hebben aan een jas, of hij moet aan een van de hierboven types voldoen. Maar het gevaar zit hem bij deze honden juist in de pauzes of na de training. De spieren zijn volop warm tijdens het trainen en als je stil staat, omdat je moet wachten op een andere combinatie bijvoorbeeld, dan kunnen de spieren heel hard afkoelen en dat wil je niet.

Op het moment dat de spieren te snel afkoelen heb je namelijk meer kans op blessures. Door het gebruik van een jas tijdens de pauzes of na de training geef je de spieren om langzaam af te koelen en niet te plotseling. Onderschat ook zeker niet hoe koud je koffer of achterbank is na een training in de winter.

Bij welke temperaturen?

De temperaturen zijn lastig aan te geven. Het zit hem, net als bij ons overigens, vooral in de gevoelstemperatuur. Zo kan het zeker fijn zijn om een jas te gebruiken bij een temperatuur van boven 10 graden als er een gure, koude wind met veel regen staat. Maar gebruik je vervolgens hem niet bij 7 graden en zonnig weer. Kijk hiervoor goed naar je hond en schat voor hem de gevaren in.

ToppaPomppa Plum
ToppaPomppa winterjas

Welke hondenjas past dan bij mijn hond?

Dat is weer een hele persoonlijke en niet alleen afhankelijk van je hond maar ook van de omstandigheden waarin je de jas wilt gebruiken. Ik schets een paar voorbeelden.

Mina is een Australian Shepherd van 6 jaar zonder problemen waar alleen mee gewandeld wordt. Dit ras heeft van zichzelf een goede ondervacht en gezien de omstandigheden zie ik ook niet direct een reden om een isolerende jas te gebruiken. Bij deze hond gebruik ik enkel de SadePomppa, dit is een regenjas. De regenjas ga ik gebruiken als het echt heel hard regent in combinatie met harde wind. Bijkomend voordeel van het gebruik van een regenjas is dat de meubels ook droog blijven na een wandeling.

Pippa is een Greyhound van 3 jaar zonder problemen, naast wandelingen traint ze ook regelmatig obedience. Deze hond heeft geen ondervacht en heeft dus wel degelijk een jas nodig. Bij deze hond zou je zelfs moeten overwegen om meerdere jassen aan te schaffen. Bij extreme koude zou ik gaan voor de ToppaPomppa, deze winterjas houdt niet alleen de koude buiten maar heeft een extra isolatielaag om de hond echt warm te houden. In het tussenseizoen adviseer ik voor deze hond de PerusPomppa en eventueel ook de JumppaPomppa. De laatste kan gecombineerd worden met een andere jas waardoor je deze ook kan dragen tijdens de Obedience trainingen.

Oreo is een Border Collie van 2 jaar die actief Hoopers traint in het buitengebied. Deze hond heeft een goede ondervacht en omdat de hond de hele training actief is heeft hij voor tijdens de training geen jas nodig. Voor na de training gebruiken we bij deze hond een JumppaPomppa om te voorkomen dat de spieren te snel af koelen zodra er een koude, gure wind staat en in de wintermaanden.

Heb je vragen wat het beste zou passen bij jouw hond? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen! Ik denk graag met je mee.

PerusPomppa Orange en PetrolVerschillende jassen en kleuren van Pomppa

Waar moet je nu op letten?

Ok, je bent er aan uit. Je hond heeft een jas nodig maar waar moet je nu op letten?

  • Let erop dat het model jas je hond zijn natuurlijke bewegingen niet belemmerd! Veel jassen voorkomen dat je hond zijn voorpoten bijvoorbeeld languit kan strekken, dat kan op langere termijn echt problemen geven met de spieren aan de voorhand. De jassen van Pomppa belemmeren je hond niet.
  • Zorg voor een goede pasvorm. De jas moet goed passen en mag zeker niet te kort zijn. De maten van Pomppa zijn erg gedetailleerd waardoor er voor elke hond een passende jas te vinden is.
  • De jas moet op zijn plaats blijven liggen. Zelfs als je hond een sprintje trekt of even aan zijn oren krabt, de jas moet op zijn plaats blijven. Veel jassen gebruiken hiervoor extra bandjes, maar een goede pasvorm kan dit onnodig maken.
  • Zorg dat de jas de essentiële onderdelen ook beschermt. Veel jassen beschermen de belangrijkste spieren van een hond niet. Dat is de schouderpartij en de heupen. Juist die zijn extra belangrijk . De jassen van Pomppa zijn op die plaatsen extra lang.
  • Kies de juiste soort jas. Te warm is niet fijn, maar te koud is ook zeker niet goed. Kijk dus goed waar je de jas voor nodig hebt en wat de eigenschappen van een jas zijn.
  • Kies de juiste maat. Meet je hond goed op, zorg dat je hond goed rechtstaat en meet meerdere keren. Laat eventueel ook iemand anders ook nog eens meten. Kijk dan in de matentabel van de jas welke maat het beste passend is. De ruglengte is altijd de belangrijkste.
  • Kijk naar de sluitingen. De sluitingen van een jas mogen je hond niet belemmeren of irriteren. Ze moeten dus afgerond zijn of buiten bereik liggen. Kijk ook of de sluitingen bestand zijn tegen de weersomstandigheden waarvoor je het wilt gebruiken. Helaas bestaan er veel jassen waarbij de sluitingen zelfs kunnen roesten.

Lees hier meer over de juiste maat bepalen voor je hond.

Wil je meer weten over de eigenschappen van de Pomppa hondenjassen? Dat kan hier.

Heb je vragen over een hondenjas? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Kathleen den Dekker

Hieronder vindt je de jassen van Pomppa

 

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *