Als je een pup in huis hebt gehaald hoor je vaak de term socialiseren, maar wat dat nou precies is en hoe dat moet daar zijn nogal onduidelijkheden over merken we. We duiken dus even in de theorie.
Wat is een socialisatiefase?
In een socialisatiefase is je hond gevoeliger voor mentale indrukken zonder er direct bang voor te zijn. Honden leren in deze fases snel nieuwe dingen en het is dus een ideaal moment om je hond kennis te leren maken met nieuwe geluiden, nieuwe dieren, nieuwe mensen, nieuwe machines en wat je hond dan ook mag tegenkomen op latere leeftijd.
Omdat honden gevoelig zijn kan het ook een flinke indruk maken op je hond als hij een negatieve ervaring heeft. Zorg dus dat je hond vooral veel positieve dingen leert tijdens deze periode.
Wanneer zit je hond in een socialisatiefase?
Je hond gaat meerdere fases door waarbij je hond gevoeliger is voor mentale indrukken.
De eerste periode begint al bij de fokker rond 3 weken ongeveer. Wat je fokker doet in deze periode is dus al van grote invloed. De eerste fase stopt dan ergens in de eerste weken dat de pup bij jou is, een beetje afhankelijk van het ras tussen de 9e en de 14e week.
De eerste periode gaat dan vloeiend over in de tweede periode. In deze fase zien we vaak dat honden wat angstiger worden, maar ook wat zelfstandiger de wereld gaan ontdekken. Ook tijdens deze periode blijft het enorm belangrijk om mentale indrukken op te doen. Deze fase loopt ongeveer tot 26 weken en gaat vloeiend over in de puberteit.
Is je hond eenmaal voorbij de 26 weken dan is de kans groot dat hij vanzelf in de puberteitsfase is terecht gekomen. In deze periode zijn de mentale indrukken beïnvloed door hormonen die een rol gaan spelen, maar is ook het gedrag van volwassen honden naar jonge pups anders. Deze laatste periode loopt door tot de hond volwassen is, wat afhankelijk van het ras kan variëren tot 2 jaar.
Met andere woorden een jonge hond is eigenlijk constant aan het socialiseren, de ene periode zal het wat makkelijker zijn dan de andere maar hij zal gedurende de eerste tijd veel blootgesteld moeten worden aan verschillende indrukken.
Wat houdt socialiseren precies in?
Honden leren tijdens deze gevoelige periode hoe ze het beste kunnen reageren in bepaalde situaties. En wat die reacties precies is dat is afhankelijk van de manier waarop ze geleerd hebben hoe leuk of niet leuk een bepaalde prikkel is.
Honden krijgen met de genen een stukje gedrag mee wat hun eerste instinct is om ergens op te reageren, maar door ervaringen leer je dat iets wel of niet leuk is. En onder die invloed kan gedrag dus veranderen. Daarom is socialiseren zo belangrijk.
Het is dus erg belangrijk om je jonge hond veel positieve ervaringen mee te geven, sommige dingen zijn eng maar oké want jij bent er als baas om je hond te helpen. Je hond moet daarnaast ook leren dat dingen die heel erg leuk zijn niet altijd verstandig zijn om iets mee te doen, soms moet je jouw hond ook tegen zichzelf beschermen.
Vergelijk het met een jong kind, deze zetten we hier in Nederland niet zomaar alleen op straat om het uit te zoeken. Nee, we leren het kind dat er gevaren zijn van auto’s bijvoorbeeld.
Wat is socialiseren niet?
-
Socialisatie is niet alleen het laten kennismaken van je hond met andere honden. Hoewel het introduceren van je hond aan andere honden belangrijk is, is socialisatie veel breder dan dat. Het gaat erom je hond te laten wennen aan verschillende omgevingen, mensen, dieren en situaties.
-
Socialisatie is niet iets wat je alleen doet als je hond jong is. Hoewel het waar is dat honden het gemakkelijkst te socialiseren zijn als ze jong zijn, blijft socialisatie belangrijk gedurende het hele leven van de hond. Oudere honden moeten ook regelmatig worden blootgesteld aan nieuwe situaties om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak blijven voelen in verschillende omgevingen.
-
Socialisatie betekent niet dat je je hond altijd moet laten spelen met andere honden. Hoewel het belangrijk is om je hond te laten socialiseren met andere honden, is het niet nodig om je hond altijd met andere honden te laten spelen. Dit kan zelfs leiden tot slecht gedrag of ongewenst gedrag. Het gaat erom dat je hond leert om rustig te blijven en te reageren op andere honden en situaties.
-
Socialisatie betekent niet dat je je hond moet blootstellen aan elke mogelijke situatie. Het is belangrijk om je hond geleidelijk te introduceren aan nieuwe omgevingen en situaties. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je hond om te veel nieuwe dingen tegelijkertijd te ervaren. Het is dus belangrijk om het tempo aan te passen aan de behoeften van je hond.
Kortom, socialisatie is veel meer dan alleen het introduceren van je hond aan andere honden. Het gaat erom je hond te laten wennen aan verschillende omgevingen, mensen, dieren en situaties. Het is een doorlopend proces dat gedurende het hele leven van je hond moet worden voortgezet. Houd hier rekening mee en maak socialisatie een prioriteit in de opvoeding van je hond.
Dit was een inleidend verhaal over socialiseren. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Wil je meer lezen over wat belangrijk is wanneer je een pup aan het opvoeden bent? Bekijk dan even onderstaande blogs voor meer informatie. Ook mag je ons alles vragen, wij zijn zeer sociaal. Stuur ons een mail of stuur ons een bericht.
Er komt een puppy, wat heb ik nodig?
10 grote fouten van nieuwe hondeneigenaren