Binnenkort een nieuwe puppy, heb jij alles wat je nodig hebt? Hoogste tijd om eens te kijken of je volledig voorbereid bent qua puppybenodigdheden. Vooral als het je eerste hond is, maar ook als het niet de eerste is kan het slim zijn om even te controleren of je alles in huis hebt.
De Puppy Checklist
- Hondenvoeding
- Normaal krijg je een beetje voeding mee van je fokker zodat je hond niet te snel moet overschakelen op een nieuwe voeding.
- Wil je toch overschakelen doe dit dan pas als de hond minimaal een week bij je is en neem hier ruim 10 dagen de tijd voor.
- Een fijne voeding voor je pup is de Puppy Krokant van Biofood.
- Eet- en drinkbak
- Eventueel een antimorsdrinkbak zoals de Road Refresher.
- Mooie antislip voerbakken zijn de Bamboo voerbakken
- Bench en kussen/kleed voor in de bench
- De eerste paar maanden kan je hond nog zijn mooie lekkere kleed kapot bijten, geef er dus zeker in het begin niet te veel geld aan uit. Als hij eenmaal zijn tanden gewisseld heeft en niet meer de neiging heeft om te bijten dan kan je een mooi duur kussen of kleed veilig aanschaffen. Zorg dat de bench groot genoeg is voor als je pup volwassen is. Dat wil zeggen dat hij comfortabel kan rechtstaan. De eerste maanden verklein je de bench best voor je pup.Een reisbench zoals de Maelson vouwbench is handig voor in de auto en lichtgewicht om mee te nemen.
- En/Of Hondenmand/Stretcher
- Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen bench te gebruiken. Zorg in elk geval wel voor een fijne ligplaats voor je hond.Voor beide kiezen kan uiteraard ook, vaak wordt de stretcher ook gebruikt voor een fijne ligplaats in de tuin.
- Halsband of tuig
- Een tuig verdeeld de druk beter over het hondenlichaam, maar is duurder in aanschaf. Bij aanschaf van een tuig let op dat het een Y-tuig is.Als je je hond wilt vast zetten met een autogordel dien je altijd een tuig te gebruiken.
- Riem/Lijn
- Er zijn verschillende riemen/lijnen op de markt en het is ook maar net wat je zelf fijn vind. Een riem/lijn van minimaal 1,50m is wel aan te raden ook voor een pup. Soms bijten pups in de eerste maanden nog graag in de riem, hou hier rekening mee.
- Poepzakjes met poepzakhouder
- Uiteraard tegenwoordig verplicht, maar je draagt ook je steentje bij aan een schone en veilige omgeving. Als poep blijft liggen wordt het een plaats voor veel ziekteverwekkers.
- Speelgoed
- Zorg dat je pup verschillende stukken speelgoed heeft om zich bezig te houden en jouw spulletjes met rust te laten. Rond de leeftijd van 4 maanden begint je hond zijn tanden te wisselen, zijn kauwbehoefte neemt dan enorm toe.
- Je hebt minimaal nodig:
- 1 speeltje waar je hond zichzelf mee kan bezig houden en op kan kauwen. De producten van West Paw zijn daar ideaal voor, ook tijdens de wisselperiode.
- 1 speeltje om samen te spelen. Denk aan trekspeeltjes of apporteerspelletjes.
- Het is daarnaast ook aan te raden om minimaal 1 denkspeeltje te hebben om je pup even bezig te houden als er bijvoorbeeld visite is of tijdens spannende situaties.
- Beloningssnoepjes en snacks
- Veel honden werken graag voor hun eigen brokjes maar af en toe iets lekkers om te belonen is nooit verkeerd.Met een snack kan je hond zich wat langer bezighouden en het helpt om zijn kauwbehoefte te vervullen.
- Ontwormingsmiddel
- Volgens ESSCAP (Europese non-profit organisatie die richtlijnen opsteld voor de bestrijding tegen parasieten) wordt er nog altijd aangeraden om pups te ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken en daarna maandelijks tot ze zes maanden zijn. Daarna is het afhankelijk van onder andere hoe vaak je hond met andere honden (of hun poep) in aanraking komt en waar je woont.
- Vlo en tekenbestrijding
- Preventief bestrijden is aan te bevelen aangezien het gehele jaar deze parasieten aanwezig zijn. Een vlobesmetting in huis kan tot 24 maanden duren voordat je er volledig vanaf bent!
- Teken kunnen schadelijke ziektes (ook voor de mens) bij zich dragen.
- Lampje voor aan de halsband/tuig
- In de herfst- en wintermaanden is het aardig donker buiten. Een lampje helpt zodat jij maar vooral andere weggebruikers je hond goed zien.
- Autogordel
- Wil je je hond veilig vervoeren dan kan dat uiteraard op verschillende manieren, indien je je hond op de achterbank vervoert maak je hem best vast met een autogordel aan een tuig.
- In sommige vakantielanden is het zelfs verplicht, ook als je er enkel doorheen reist.
Extra artikelen die je nodig kan hebben
Daarnaast kunnen er afhankelijk van het ras en de vacht van de hond nog extra benodigdheden nodig zijn voor de verzorging van je hond.
- Nageltang of -vijl
- Durf je het zelf aan? Ga dan voor een goede nageltang in plaats van een goedkope. Doorzichtige nagels zijn makkelijker te knippen dan donkere.
- Met een elektrische nagelvijl kort je snel en veilig de nagels van je hond. Vaak vinden honden dit ook veel minder eng.
- Borstels/Kammen
- Afhankelijk van de vacht van je hond heb je één of meerdere borstels en kammen nodig.
- Hondenshampoo
- Als je je hond wilt wassen gebruik dan enkel speciale hondenshampoo. De huid van een hond heeft een andere pH-waarde dan ons of baby’s. Bescherming hiervan is belangrijk zodat de regen en andere weersinvloeden geen effect hebben.
- Tandenborstel en tandpasta
- Ook honden krijgen tandplak en tandsteen verzorg ook het gebit.
- Vooral kleine rassen hebben vaak tandproblemen en hier is extra aandacht aan te bevelen.
- Eventueel kan je ook Dogbite tabletten overwegen.
- Oor- en oogreiniger
- Regelmatig de ogen en de oren schoonmaken is geen overbodige luxe, het gaat een stuk makkelijker met een goede reiniger.
Wij hebben ook speciale (gratis) puppypakketten! Je kan deze bestellen via onze website en eventueel afhalen in onze winkel te Kloosterzande.