10 grote fouten van nieuwe hondeneigenaren

10 grote fouten van nieuwe hondeneigenaren

Wie kan een echte puppyblik weerstaan? Wij mensen denken niet altijd na over de consequenties en verantwoordelijkheden die gemoeid zijn met het houden van dieren. Voor je een hond koopt lees aub dit artikel!

10 grote fouten van nieuwe hondeneigenaren (en hoe ze te voorkomen)

1. Een hond aanschaffen als impuls voordat je dit checkt bij je verhuurder

Als je eigen huis hebt, mooi! Stop met het lezen van dit stukje en ga verder bij nummer 2. Als je een huis huurt zijn er normaal regels wat je wel en wat je niet mag terwijl jij het huis huurt. De beste manier om een onverwachte verhuizing of afscheid van je vriend te voorkomen is door het te controleren bij je verhuurder voordat je de nieuwe lieverd mee naar huis neemt. Zorg dat je een kopie van de regels betreffende huisdieren, diertypes, gewicht, groottes, etc. in je bezit hebt.  Meestal zijn er strenge regels om te voorkomen dat er problemen zij die de eigenaar geld en schade aan zijn eigendom moeten voorkomen.  Gebruik ook niet het feit dat je buurman wel een grote hond heeft als excuus om hetzelfde te doen. Hij kan mindervalide zijn en hierdoor speciale omstandigheden hebben waardoor hij een assistentiehond mag houden, of hij kan uit zijn huis worden gezet omdat hij die hond heeft.

2. Je hond kiezen enkel op basis van uiterlijk

Een chihuahua mag dan helemaal ‘in’ zijn; ze zijn ook blafferig aangelegd en voelen zich over het algemeen veel groter dan ze daadwerkelijk zijn, hierdoor kunnen ze nogal eens in conflict raken met andere honden. Als je een hond gaat kiezen, vraag jezelf dan een aantal dingen af. Hoe groot wordt deze? Is mijn huis/tuin groot genoeg voor dit type hond? Staat dit type hond bekent om zijn goede karakter?  Hoe kan dit type hond om gaan met andere honden en mensen in jouw omgeving? Vraagt deze hond meer dan gemiddelde aandacht persoonlijk en medisch? Je zal jezelf later bedanken om over dit soort dingen na te denken, geloof me.

3. Je niet verdiepen in de erfelijke aanleg van je hond

Een hondenras is specifiek gefokt op bepaalde uiterlijke kenmerken maar veelal ook op karakterkenmerken. Denk maar aan het drijven bij de Border Collie of het speuren van wild bij de Friese Stabij. Verdiep jezelf in het ras en kijk of deze kenmerken ook echt bij jouw gezin passen. Neem contact op met eigenaren van het ras dat je op het oog hebt of met de rasvereniging. En vraag vooral als eerste wat ze graag anders zouden willen zien bij hun ras.

4. Het niet laten controleren van de gezondheid van het dier kort na aankoop

Vraag sowieso om een gezondheidsverklaring en het vaccinatieboekje bij het aankopen van je hond. Ga daarnaast kort na de aankoop naar je eigen dierenarts voor een gezondheidscontrole. Mocht de dierenarts hierbij een probleem ontdekken kan je dit nog terugvorderen op de verkoper.

5. Je huis niet hondproof maken voor de aankomst

Schade door je pup of hond gebeurt vaak stil en snel. Ook honden kunnen zich schuldig maken aan ‘kattenkwaad’ in of om het huis, ongeacht de leeftijd. Maak je huis hondproof door dure en verleidende dingen uit het zicht te verwijderen. Verwijder ook alle voedingsmiddelen en schoonmaakproducten die je hond ziek kunnen maken na inname.

6. Vanaf het begin geen regelmatig voer, uitlaat en trainingsschema aanhouden

Het is belangrijk om een schema te ontwikkelen en onderhouden voor je pup als het gaat om eten en zindelijkheidstraining. Maak hem niet in de war door hem te voeren en uit te laten tussen 6 en 7 uur twee dagen lang om daarna ineens te veranderen naar 10 tot 11 uur de volgende dag.  Je mag best enkele minuten afwijken als er iets tussen komt, maar houdt het schema binnen hetzelfde tijdsframe. Doe je dit niet dan zal je pup in de war reken en zal je binnen de korste keren in het bewijs van de verwarring stappen.

7. Geen hondentraining volgen

Geef je samen met je hond op voor hondentraining vanaf het moment dat je de hond in huis hebt en oefen thuis constant. Een puppy van 1kg op schoot is nog leuk; een monster van 25kg dat het zelfde doet is al heel wat minder leuk. En ja die zit kan je heus wel zelf aanleren, maar op (een goede) training leer je zoveel meer!

8. Niet genoeg aandacht geven aan je hond

Onthoud dit – Negatieve aandacht krijgen van jou is voor je huisdier beter als niet krijgen. Speel vooral elke dag met je hond, bouw je band op en zorg dat hij voldoende mentale uitdaging krijgt. Vindt uit welke spellen hem/haar snel moe maken en speel die als je minder tijd hebt.

9. Je hond menseneten als beloning laten eten

Er zijn honden die hun eigen saaie brokken laten staan als ze eenmaal de betere dingen in het leven geproefd hebben. Dus als je geen extra bord aan de eettafel wilt zetten, laat ze dan niet proeven wat ze missen. Daarnaast is onze voeding ongezond voor ze en zijn de hondenvoedingen perfect samengesteld voor zijn/haar behoeften.

10. Verwachten dat je hond Nederlands verstaat

Omdat je hond zijn hoofd draait als je tegen hem praat moet je niet verwachten dat hij perfect verstaat wat je zegt. Hij is waarschijnlijk volop aan het puzzelen hoe hij een nieuw koekje kan krijgen zonder dat jij doorhebt dat dat de enige reden was. Het komt er eigenlijk op neer dat je hond enkele woorden verstaat die je regelmatig in combinatie met een bepaalde actie steeds zegt. Bijvoorbeeld ‘ga je mee’ net voor het uitlaten. Zorg er dan ook voor dat je het goede woord voor de goede actie gebruikt zodat je samenwerkt aan een goede communicatie tijdens jullie samenwerking. En onthoudt, net als mensen, kunnen huisdieren plotseling geheugenverlies krijgen als ze iets niet willen doen.

Ben je door bovenstaande punten nog niet ontmoedigd dan ben je in elk geval al bewust bezig met je nieuwe hond. Ga in elk geval verder met deze bewuste weg en laat het niet bij enkel dit artikel! Veel succes met je nieuwe hond!

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *