Wat is een vlo?

Wat is een vlo?

Wat is een vlo? Een vlo is een zogenoemde ectoparasiet, een parasiet die op de buitenkant van het lichaam zit bij honden en katten. Het zijn kleine parasieten die bloedzuigen en veel overlast kunnen veroorzaken bij zowel je huisdieren als bij jezelf. Daarnaast kunnen ze echt een plaag vormen als je er eenmaal last van hebt, er vanaf komen kan soms een echte operatie zijn. Voorkomen is dus echt de beste optie!

Vlo onder microscoop
Vlo onder de microscoop

Soorten vlooien

Bij onze hond en kat zien we twee soorten vlooien, de hondenvlo (Ctenocefalides canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides felis). De meest voorkomende vlo is de kattenvlo, ook bij de hond.

Levenscyclus

Om zichzelf te kunnen voortplanten heeft een vlo bloed nodig voor de eiproductie. De volwassen vlo leeft dus op je hond of kat en blijft daar meestal ook zijn hele leven. De rest van de cyclus, het grootste gedeelte, speelt zich echter af in de omgeving. En juist daarom zijn ze zo lastig te bestrijden als je er eenmaal last van hebt.

Een volwassen vlo zal zich vastbijten in de huid van je hond of kat. Daar boren ze een gaatje in de huid en spuiten ze speeksel in wat voorkomt dat het bloed kan stollen. Nadat het vrouwtje gegeten heeft (tot wel 15x haar eigen gewicht in bloed per dag) legt ze tientallen eieren (ongeveer 0,5mm groot) in de vacht van de hond of kat. De eieren vallen van de vacht op de grond en zullen zich daar verder ontwikkelen. Het verspreid zich dus overal waar je hond of kat is geweest. Meestal zie je meer eitjes bij manden en ligplaatsen omdat de meeste eieren in de nacht worden gelegd.

Levenscyclus van de vlo bij de hond
Levenscyclus van de vlo bij de hond

Na 1,5-10 dagen komt de larve uit het ei, deze fase is echter heel erg afhankelijk van de omstandigheden en kan tot enkele maanden duren. De larve is enkele millimeters groot en zo dun als een haar en daarbij houden ze van beschutte plaatsen zoals je vloerbedekking of in de kieren van je laminaat. Je ziet ze dus niet met het blote oog. Na 2x vervellen wordt een cocon gesponnen en verpoppen ze daarin tot een jonge vlo. In goede omstandigheden duurt dit proces 5-10 dagen, maar ze kunnen ook maanden overleven en zijn bestand tegen heel veel invloeden van buitenaf.

De jonge vlo blijft veilig in de cocon tot ze merken dat er een gastheer in de buurt is. Binnen enkele seconden komen ze uit de cocon en springen ze op de gastheer en daar begint de cyclus weer van voren af aan.

In ideale situaties is de cyclus rond in 2-3 weken ongeveer. Binnen een korte periode kan je dus een hele plaag in huis hebben. Ook zijn onze moderne huizen zeer geschikt voor hen en daarom ondervinden ze weinig problemen van de weersomstandigheden waardoor ze het hele jaar voor overlast kunnen zorgen.

Waarom moet ik de vlo bestrijden?

Een vlo is ontzettend vervelend voor je hond of kat, ze geven veel jeuk. En je hond of kat kan een vlooienallergie ontwikkelen waardoor 1 vlo voldoende kan zijn voor krabben tot bloedens toe. Ook is de vlo een gastheer voor de lintworm die op zijn beurt weer gevaarlijk is voor de hond, de kat en ons als mensen.

Producten die je veilig kan gebruiken om vlooien te bestrijden vindt je hier:

12,5017,50 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

16,5021,50 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

22,50 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

29,95 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

17,8523,85 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

SALE!
14,39 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

SALE!
3,105,95 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

SALE!
7,9511,21 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *