Spoiler alert! Ja dat kan soms zeker kwaad, voorkomen is ook hier beter dan genezen. Heeft het altijd negatieve gevolgen, nee gelukkig niet. Vaak gaat het gelukkig goed maar we zien wel degelijk problemen veroorzaakt door schrokken.
Schrokt mijn hond wel?
Wat is schrokken nu eigenlijk? We noemen snel eten nogal makkelijk schrokken is mijn ervaring. We noemen het schrokken op het moment dat je hond niet goed kauwt op zijn eten en daardoor veel lucht binnen krijgt. Dat kan zeker nadelige gevolgen hebben voor je hond.
Wat kunnen de gevolgen zijn van schrokken?
- Doordat de voeding in grotere stukken in de maag terecht komt wordt de spijsvertering onnodig extra belast.
- Als de voeding niet gekauwd wordt vindt er minder natuurlijke reiniging plaats van de tanden, waardoor we sneller tandproblemen zien bij deze honden.
- Door het snelle slikken wordt er vaak veel lucht binnen geslikt wat weer kan resulteren in winderigheid. Vooral als je dan op de bank ligt met een winderige hond, kan dat erg onprettig zijn.
- De hond kan zich niet verzadigd (of vol) voelen, door het snelle eten. Hierdoor heeft je hond dus meer kans op overgewicht.
- Schrokken kan leiden tot een maagkanteling of verdraaiing, we noemen dit ook wel een maagtorsie. Dit is vaak een combinatie van factoren, maar snel eten, veel lucht binnen krijgen en veel beweging tijdens of kort na het eten zijn grote risicofactoren.
Hoe komt het dat mijn hond schrokt?
Er zijn heel veel dingen die van invloed zijn op het eetgedrag van honden maar we zien een aantal dingen toch echt vaker voorkomen bij deze honden.
Onvoldoende afleiding
Een hond die een hele dag niet veel meemaakt is helemaal euforisch als hij dan eindelijk wat te doen heeft. De maaltijd is dan echt het hoogtepunt van de dag. Veel van deze honden vliegen dan ook vol enthousiasme op hun voerbak. Als dit langere tijd gebeurd zien we dat het ook echt onderdeel wordt van hun gedragspatroon en is het lastig te doorbreken.
Sociale druk
Als er andere honden in de buurt zijn zie je vaak dat een hond sneller gaat eten om zich te verzekeren van zijn eigen maaltje. Hij schrokt zijn eten snel naar binnen om te voorkomen dat de andere ook zijn maaltijd te pakken krijgt. Ook fokkers kunnen een basis hiervoor leggen als de pups allemaal uit dezelfde bak moesten eten. Beter is om deze pups en honden allemaal een eigen bak te geven met voldoende ruimte er tussen. Soms is het zelfs beter om honden in een aparte ruimte eten te geven.
Instinct
In het wild moeten honden vaak vechten voor hun maaltje en daar geldt toch echt “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Vaak zien we dit gedrag bij herplaatste zwerfhonden of hun nakomelingen.