Kies voor je hond

Kies voor jouw hond in alle situaties

Kies jij voor jouw hond? Regelmatig hoor ik van mensen dat iemand hen iets heeft laten doen waarbij ze zich niet goed voelden. Vooral als diegene “zou moeten weten hoe het moet” zijn we blijkbaar geneigd om onze grenzen te verleggen.

Waarom?

Maar waarom zou je je grenzen verleggen als diegene niet goed kan uitleggen waarom je dat zou moeten doen? Jouw hond heeft alleen maar jou en je gezin om voor hem op te komen, jij bent dus zelf verantwoordelijk voor waar hij wel of niet aan blootgesteld wordt. Je hond zelf zal alleen in extreme gevallen kiezen om zichzelf te verdedigen en zeg nu zelf, die grens zoeken we toch zeker niet graag op?

Kies voor je hondKom op voor je hond

Wees dus een goede vertegenwoordiger voor je hond en kies voor je eigen hond! Voel je je niet goed in een bepaalde setting geef dat dan aan. En is de andere persoon een professional dan mag je aan diegene echt wel een verklaring vragen waarom iets op een bepaalde manier gebeurt. Als daar niet op geantwoord kan worden kan je je afvragen of de hele opzet wel nut heeft.

Ik hou in mijn trainingen van interactie. Interactie tussen baas en hond maar ook interactie tussen mij als instructeur en mijn cursisten (tevens de reden waarom mijn lessen nog wel eens uitlopen ☺️). Ik laat mensen graag zelf bedenken hoe ze het beste bepaalde situaties aanpakken. Komen ze er niet uit dan ben ik er uiteraard om een verklaring te geven of toe te lichten. Maar hierdoor wordt je wel geprikkeld om voor je hond te kiezen, ik ben er tenslotte niet altijd bij.

En als iemand tegen mij, als trainer, zegt dat ze iets niet fijn vinden dan gaan we kijken hoe we dat samen kunnen aanpakken. Of ik leg uit waarom het juist op die manier gebeurt zodat men het leert begrijpen en ook zekerder worden.

Jij bent er voor je hond, jij voedt je hond op, jij kent hem het beste. Ik ben er om jullie te begeleiden en af en toe een duwtje in de goede richting te geven.

Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarin je gezet werd die je niet fijn vond, of dat er verwacht werd dat je op een bepaalde manier moest reageren maar eigenlijk achteraf gezien beter voor je hond had gekozen?

Geplaatst in Blog.