Het is warm in Nederland – Hoe kan je je hond helpen?

Je hond helpen met warm weer

Daar gaan we weer! Op zijn Nederlands stijgt de temperatuur de komende dagen weer flink! Ik vertel jullie graag hoe je je hond kan helpen bij deze warmere dagen.

Verschil mens-hond

Zodra de temperaturen richting de 20 graden gaan hebben de meeste honden toch al wat last van de warmte, terwijl menig mens blij is dat het kwik eindelijk boven de 20 uit komt. Als wij het te warm hebben dan gaan we ons luchtiger kleden en als het dan nog te warm is gaan we zweten, nemen een koude douche om af te koelen en gaan lekker in de schaduw zitten en dergelijke. Maar onze honden hebben het wat lastiger.

Uiteraard gaan ze ruien op het moment dat de temperatuur hoger wordt, maar in ons kikkerlandje zijn de temperaturen soms plots erg hoog waardoor die dikke jas nog lang niet altijd volledig uit is. Daarbij is zweten ook wat minder makkelijk. Onze honden raken de warmte eigenlijk alleen maar kwijt via de voetzooltjes en door te hijgen. Dat is een erg beperkte oppervlakte en dus hebben ze gewoon sneller last, van wat wij soms heerlijk vinden, het warme weer.

Afhankelijk van het ras, de leeftijd van de hond, de gezondheid, de conditie en de situatie kan de lichaamstemperatuur al snel te hoog worden en de warmte niet genoeg afgevoerd worden.

Wat is nu belangrijk

Belangrijk is goed kijken naar je hond, door hem goed te observeren zie je dat het gedrag veranderd als het teveel wordt voor je hond. Bij de ene hond zie je het erg duidelijk, bij andere moet je wat beter opletten en zijn het kleinere signalen die laten zien dat het te warm is.

Laat je hond in elk geval niet te lang in de directe zon liggen, ook al kiest hij daar zelf voor. Ga geen actieve dingen doen bij hele hoge temperaturen. Trainen met je hond of zelfs een wandeling kan al snel teveel zijn. Een goede hondenschool let hier ook op en voorkomt dat je ongemerkt de fout in gaat. Hou bij het fietsen of wandelen met je hond dan niet alleen rekening met de warmte die je voelt, maar ook met het feit dat de ondergrond (asfalt, beton, stenen maar ook zand) behoorlijk warm kan zijn. Deze warme ondergronden kunnen zelfs blaren veroorzaken aan de poten van je hond.

Als je toch graag erop uit gaat kies er dan voor om dat vroeg in de ochtend te doen of laat in de avond. Maak de wandelingen wat korter en wat minder intensief.

En uiteraard, maar zou inmiddels voor zich moeten spreken, laat je hond niet achter in de auto. De auto werkt als een broeikas, ook in de schaduw én met de ramen open. Al vrij snel lopen de temperaturen op met helaas nog elk jaar dode honden ten gevolge.

Wat kun je verder nog doen

Naast de hierboven beschreven acties kan je actief nog wat preventieve maatregelen nemen.

  • Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot fris drinkwater, gebruik een drinkfles voor onderweg
  • Creëer plaatsen waar je hond in de schaduw kan gaan liggen, eventueel met extra luchtstroming
  • Zorg voor een verhoogde ligplaats zoals een stretcher
  • Graaf een kuil in de schaduw of in het zand
  • Zet een zwembadje, pootje baden is voldoende ze hoeven niet helemaal nat te worden. Of maak gebruik van een van de waterspeeltjes zoals de Splash Pool Water Sproeier.
  • Sommige rassen, honden zijn ook zeker gebaat met een extra scheerbeurt, overleg met de hondentrimmer hiervoor want de vacht kan ook juist bescherming bieden
  • Vul een voerspeeltje met een vulling die in de koelkast of diepvries kan, gebruik bijvoorbeeld de Qwizl of de Tux.
  • Zorg voor een frisse snack zoals de ijsjesmix voor honden

Meer water- en zwemspeelgoed vindt je hieronder!

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *