Om heel kort te antwoorden, ja. Door de zachte winters in Nederland en België hebben we helaas ook last van de vlooien en teken in de winterperiode. Preventief actie ondernemen zal je dus het gehele jaar door moeten doen. Dit misverstand help ik graag de wereld uit!
Vlooien en teken in de winter
De meeste vlooien, hun eitjes en/of larven overleven in huis of op dieren om zichzelf warm te houden. Daarnaast is er ook een extreme kou gedurende een langere periode nodig om alle stadia van de vlo door de koude te kunnen bestrijden. Rond het vriespunt zullen de vlooien en hun andere stadia bevriezen, echter moet het dan wel minimaal 10 dagen consequent onder 0 zijn om er echt goed vanaf te zijn. En helaas (of wellicht gelukkig voor ons) zakt de temperatuur in onze huizen nooit zo laag. Buiten is de kans dus wel groter dat een vlo niet overleeft. Maar wees eens eerlijk hoe vaak komt het voor zo’n strenge winterperiode?
Een teek zal ook de winterperiode kunnen overleven en op zoek gaan naar warme plekjes om de winter door te komen. We zien dat de activiteit van teken al volop toeneemt vanaf een temperatuur van 7 graden. Onder deze temperatuur is de kans heel erg klein dat een teek zal toeslaan. Of het risico groot is op teken in de winter hangt dus heel erg af van jouw woonplaats en de temperatuur. Op de website van Tekenradar kan je zelf een beeld krijgen van de tekendichtheid. Let wel op dat deze website enkel gericht is op tekenbeten bij mensen en niet bij honden. Honden lopen een nog groter risico dan de mens.
Wat kan je zelf doen?
Je kan jouw hond preventief beschermen tegen deze parasieten volgens een methode die bij jouw hond en jouw situatie past. Daarnaast is het altijd verstandig om een teek direct te kunnen verwijderen bijvoorbeeld met de Tick Tornado.
Zorg dus dat je een jaar rond jouw hond helpt en niet alleen tussen maart en oktober.