Los lopen, jeetje wat is het een beladen onderwerp. Hier mag het wel daar mag het niet en wanneer begin je nu eigenlijk met het aanleren daarvan?
Regelmatig hoor ik van puppyeigenaren dat ze de hond nog niet los durven laten, meestal uit angst omdat ze bang zijn dat de pup weg gaat lopen. Maar doen ze dat wel? Een jonge pup hangt nog heel erg aan de bekende factoren in zijn leven en als je een beetje band hebt opgebouwd ben jij buiten toch echt wel de meest belangrijke persoon in zijn leven!
Inchecken
Wat veel pups automatisch doen en ook snel weer afleren als er niet op gereageerd wordt is inchecken. Daarmee bedoel ik dat je hond regelmatig even checkt of je nog in de buurt bent. Hoe ze dat doen is afhankelijk van de hond en per ras ook verschillend. De ene hond kijkt vanuit zijn ooghoeken of je nog in de buurt bent de andere zal even naar je toe komen lopen en echt even fysiek contact willen.
Dat inchecken is echter een ontzettend goed begin om je hond los te leren lopen en lekker bij je in de buurt te blijven. De focus ligt tenslotte op jou en wees eerlijk dat willen we toch graag? Een hond die ons in de gaten houdt hoeven we tenslotte veel minder zelf in de gaten te houden.
Kortom sowieso altijd even reageren als je hond kijkt of je er nog bent, dat mag met een snoepje of met spelen, maar het kan ook al volstaan om even heel enthousiast te reageren. En stopt hij met kijken? Stop dan ook met reageren ;-).
16 weken
Zodra een pup rond de 16 weken komt zal hij wat meer gaan durven en wat meer op zijn omgeving gaan letten. Jij wordt al iets minder interessant en hij durft al wat verder op onderzoek te gaan. Maar ook in deze periode zullen ze nog steeds inchecken. Als jij voor deze tijd al geïnvesteerd hebt daarin dan pluk je daar hier al de vruchten van. Ben je wat later begonnen geen probleem het kan nog steeds!
Puberteit
En dan komt die gevreesde puberteit… Beetje afhankelijk van je hond wanneer deze begint en hoe lang het duurt maar rond de zes maanden kan je in elk geval er al rekening mee gaan houden dat hij eraan komt. Opeens hebben ze bananen in de oren en is de omgeving echt super interessant.
Alles wat je tot nu toe gedaan hebt blijft nog een klein beetje in hun hersenen zitten, maar als je nu nog moet beginnen ben je dus eigenlijk op een lastig moment gestart.
Managen
Of je hond nu in de puberteit zit of niet. Als je jouw hond niet kan vertrouwen moet je managen! Dat betekend in het geval van los lopen dat je hond dus aan de lijn gaat. Met behulp van een lange lijn kan je hond nog steeds voldoende ruimte nemen maar is het wel veilig voor jouw hond en die van anderen.
Als je hond de fout in kan gaan ben je helaas te laat. Hij heeft hierdoor geleerd dat toch naar die andere hond gaan hem wel wat oplevert (namelijk spelen!). Of hij ervaart in het slechtste geval dat andere honden helemaal niet leuk zijn wat meestal geen fijne gevolgen heeft.
Hierkomen
Naast het inchecken moet je hond echt betrouwbaar hier kunnen komen. Investeer hier in en veel! Hierkomen moet altijd leuk zijn, ook als het even wat lastiger ging. Ga oefenen met de lange lijn, op plaatsen waar het veilig kan en als hij er klaar voor is ook met afleiding!
Beloon je hond met een hooggewaardeerde beloning zoals een heerlijke beloning of maak gebruik van hooggewaardeerde speeltjes. De Chaser Tug is hier echt super voor!
Ik ben van mening dat een loslopende hond heel goed en veilig kan mits je hem direct kan terugroepen als er een andere hond aan komt, als er mensen aan komen, als er teveel afleiding aan komt, etc. Ja, ook als er een andere hond aan komt of deze nu los of aangelijnd is. Je weet namelijk bij vreemde honden/mensen nooit of de ervaring positief zal zijn.
Nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact op? Wil je graag echt aan de slag met het los lopen? Kijk dan zeker eens naar onze Recallcursus.