Spelen met voer

|Spelen met voer

Met voer kan je zoveel meer doen dan alleen je hond belonen! Je kan er zelfs mee spelen, zeker bij een hond die persoonlijk spel nog lastig vind en totaal geen interesse heeft in speelgoed kan je hier perfect mee aan de slag.

Wat is het?

Laten we elk woord op zich even bekijken: “voer” en “spel”.

Voer

Voer is een primaire motivator voor alle levende wezens. Het is de meest waardevolle aangeboren keuze van beloning voor veel (maar niet alle) honden. Voerdrift is verbonden met het overleven als hele jonge pup. Een gezonde pup gaat actief op zoek naar de bron van voeding (mama) en strijdt met zijn nestgenoten om te overleven.

Een pup met een lage voerdrift zal niet overleven. En dus , zelfs na duizenden jaren van domesticatie, hebben de meeste honden op zijn minst een beetje voerdrift dat we kunnen inzetten voor training. Momenteel is voer de meeste populaire motivator voor veel hondentrainers.

Spel

Voor alle duidelijkheid, ik ga spel definiëren als interactief (spel tussen hond en eigenaar), leuk en  het bevat beweging, energie en focus. “Spelen met voer” combineert de elementen van spel (beweging, energie, focus en plezier) met eten (primaire bekrachtiger en hoog motiverend voor de meeste honden). Voer gebruiken betekent NIET dat je speelt met voer. Het is een bewuste keuze en kost moeite om spel een onderdeel te maken van je voergebruik.

Spelen met voer
Samen spelen is leuk!

Spelen met voer

Als we spel met voer combineren, dan combineren we de beste eigenschappen van spel met de sterk motiverende waarde van voer.

Een hond die een snoepje krijgt zal wel of niet energie laten zien om het snoepje te krijgen. Als een trainer bij de hond komt en een stukje voer in zijn mond plaatst, dan is ze niet aan het spelen met haar hond. Ze gebruikt voer bij training. De hond is aan het eten zonder moeite te doen om het voer te pakken te krijgen. Er is geen beweging, interactie of plezier bij betrokken, maar de hond zal genieten van het voer. Dit is niet altijd slecht. Het kan de juiste aanpak zijn voor die hond om een bepaalde actie te laten doen – maar het is niet spelen met voer.

Aan de andere kant, als een hond door de tuin op volle snelheid achter zijn eigenaar met koekje rent dan laat dat de vele kwaliteiten zien die we associeren met spel. De hond is toegewijd tot zijn eigenaar, er is beweging met snelheid, energie en focus op het doel. Deze hond en eigenaar zijn aan het spelen met voer. De eigenaar is meer geworden dan een voerdispenser.

Voorwaarden spelen met voer

Voer dat geschikt is om op deze manier ingezet te worden moet wel aan een paar voorwaarden voldoen:

  • Je hond moet het lekker (genoeg) vinden
  • Het moet makkelijk te hanteren zijn voor jou als eigenaar
  • Je hond moet het makkelijk kunnen vinden bij het weggooien, dus voldoende groot of voldoende ruikend
  • Het moet gezond zijn voor je hond

Wat het precies is en waarvoor je kiest is dus per eigenaar en per hond verschillend! Maak de keuze die bij jullie als combinatie past.

Enkele suggesties om te gebruiken:

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *