Over het algemeen ervaren we in Nederland zachte winters maar af en toe (als we geluk hebben volgens sommige) hebben we best een pak sneeuw en een goede vorst met bijbehorende vrieskou.
Hoe jouw hond daar op reageert kan ik niet voorspellen maar ik kan je wel 7 tips geven om makkelijker om te gaan met deze weersomstandigheden. Haal eruit wat je zelf praktisch vind en wat je hond fijn vindt.
7 tips
- Knip eventueel lange haren tussen de voetzooltjes kort. Aan deze haren kunnen sneeuwklonters blijven plakken en daar zorgen voor bevriezingsproblemen. Controleer sowieso na elke wandeling in de sneeuw tussen de voetzooltjes én de beharing aan de poten.
- Bescherm de voetzolen van je hond tegen sneeuw en zout (van het strooien) met vaseline. Smeer het er ruim op voordat je naar buiten gaat. Maak na de wandeling eventueel de poten schoon als er veel zout is gestrooid, zo voorkom je dat je hond het oplikt na het wandelen.
- Gebruik een jas of een trui om je hond te beschermen tegen de kou tijdens de wandeling. Twijfel je of je hond een jas/trui nodig heeft? Check dan deze blogpost.
- Verkort wandelingen, hoewel honden vaak ontzettend veel lol hebben in deze omstandigheden voelen ze door de adrenaline in hun lichaam de kou vaak te laat.
- Gebruik een badjas na de wandeling om snel weer op te warmen. Hierdoor gaan de bloedvaten weer verwijden en voorkom je spierpijn.
- Voorkom dat je hond sneeuw eet. Een beetje is niet zo erg, maar van een flinke hoeveelheid kan hij buikpijn en/of diarree krijgen.
- Geniet vooral, maak veel foto’s en wees voorzichtig ;-).
Wat doet de kou met het lichaam van je hond
Door koude gaan de bloedvaten van je hond krimpen en dan met name de bloedvaten die oppervlakkig liggen. Honden zijn vaak wel actief (sommige zelfs overactief) buiten en hierdoor gaan de spieren melkzuur produceren omdat ze een tekort aan zuurstof toegevoerd krijgen (de bloedvaten zijn immers veel kleiner). Ook kan door de kleine bloedvaten datzelfde melkzuur slechter worden afgevoerd. Hierdoor gaan de spieren verzuren en krijgt je hond spierpijn.
De meeste honden zijn echter zo enthousiast dat ze dit pas later merken. Tijdens het spelen zit er namelijk een hoog niveau adrenaline in hun lichaam wat dit verbergt. Ook kunnen bij honden bevriezingsverschijnselen ontstaan aan de neus, de oren, de tenen (check op ijsklontjes) en de punt van de staart.
Bij kou gaan de oppervlakkige bloedvaten dicht zitten. Doordat de honden wel actief zijn en soms over actief door de sneeuw produceren ze meer melkzuur in hun spieren omdat er minder zuurstof naar toe kan door het dicht gaan van de bloedvaten. Daardoor kan het melkzuur ook minder goed worden afgevoerd. Met andere woorden de spieren verzuren en ze krijgen spierpijn. Door hun adrenaline van opwinding en spel merken ze dit pas nadat ze een tijdje hebben gelegen. Ook bij honden kunnen bevriezingsverschijnselen ontstaan van neus, oren, tenen en staartpunt.
Bescherm je hond dus en denk na voordat je erop uit gaat.