Een flexilijn of rollijn is een lengte dun touw of plat dunne band. Dit zit opgewonden in een met veer bediende behuizing in een plastic handvat. De handvaten van de meeste rollijnen zijn ontworpen om comfortabel in een mensenhand te liggen. Er zit een knop op het handvat waarmee je de lengte van het touw kunt controleren. Het is een erg populaire lijn binnen de hondenwereld en toch verkopen wij deze bewust niet!
Waarom je geen rollijn moet gebruiken
- Met name voor honden die aan een gewone lijn al trekken tijdens het wandelen is een rollijn geen goed idee. Rollijnen zullen je hond leren om te trekken aan de lijn, want ze leren dat het trekken zorgt dat de lijn afrolt. Deze lijn is nooit ontspannen tussen jou en je hond, er staat altijd spanning op.
- De lengte van rollijnen, sommige gaan tot 10m!, zorgen dat je hond ver genoeg weg kan van de eigenaar. Hierdoor kan een situatie snel gevaarlijk worden. Een hond aan een rollijn wordt vaak toegestaan om te rennen tot het midden van de straat bijvoorbeeld. Of hij mag contact maken met andere honden of mensen zonder dat er toestemming is gevraagd.
- Als jouw hond aan een rollijn benaderd wordt door een agressieve hond dan is het bijna onmogelijk om controle te krijgen indien nodig.
- Het dunne koord of de platte band kan breken – zeker als er een sterke hond aan de andere kant hangt. Als een sterke, normaal formaat hond op volle snelheid er vandoor gaat, kan het koord breken. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de hond maar het touw kan ook nog eens terugschieten en jou als begeleider verwonden.
- Je hond kan verstrikt raken in het touw en daardoor brandwonden, snijwonden of zelfs amputatie veroorzaken. Idem als jij het probeert vast te pakken om je hond binnen te halen. Veel mensen zijn ook al onderuit getrokken als de hond eenmaal het einde van de lijn bereikt en toch wil blijven gaan.
- De plotse trekkracht op de nek van de hond (als de lijn op is) kan nekwonden, beschadigde luchtpijpen en verwondingen aan de wervelkolom veroorzaken.
- Als je het handvat laat vallen, rolt deze automatisch op en gaat dus je hond achtervolgen – die kan echter niet ontsnappen. Zelfs al komt je hond er zonder verwondingen vanaf, hij kan er enorm angstig van worden of zelfs bang worden om te gaan wandelen.
- Rollijnen, zoals de meeste oprolbare dingen, gaan op den duur kapot. Ze rollen niet meer uit, niet meer in of rollen juist af wanneer jij dat niet wilt.
Conclusie
Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vanwege al deze redenen hebben wij ervoor gekozen geen flexilijnen of rollijnen te verkopen (ondanks dat ze best populair zijn).
Schaf dus een goede, gewone lijn aan en als je hond wat meer vrijheid heeft verdiend geef hem dan een duidelijk signaal en gebruik een lange lijn, bijvoorbeeld de lange lijn met antislip. Je hond zal je dankbaar zijn.
Pingback: Ontspannen met de hond wandelen: 3 onmisbare tips