Help mijn hond heeft vuurwerkangst!

Help mijn hond heeft vuurwerk angst

Vuurwerkangst bij honden zie ik als hondentrainer helaas best vaak. Met dit artikel hoop ik je op weg te helpen als je nog even de tijd hebt maar ook als je last minute een oplossing zoekt!

Waarom vuurwerkangst?

Honden zijn best vaak bang voor vuurwerk en andere geluiden zoals onweer. Het kan zijn dat de hond een slechte ervaring heeft meegemaakt. Er is bijvoorbeeld vuurwerk langs de hond gegooid op een gevoelige leeftijd. Het kan ook zijn dat hij zo geschrokken is van een hard geluid dat hij alle harde geluiden sinds die tijd eng vind. Maar het kan ook zo zijn dat je hond gewoon niet van harde geluiden houdt of dat hij met het ouder worden gevoeliger wordt hiervoor. Vuurwerk wordt namelijk vaak compleet onverwacht afgestoken, ok 1x per jaar hebben we met zijn allen afgesproken dat het mag maar iedereen weet dat het veel vaker gebeurd. Op die ene keer kan je jezelf en je hond nog wat op voorbereiden en maatregelen nemen maar die onverwachte keren dat zijn de lastigste.

Voor honden is vuurwerk iets totaal onbekends en het duid op onheil. Grote kans dat je hond zijn overlevingsmechanisme in werking treed en hij zal willen vluchten. Met een beetje geluk komt hij steun zoeken bij jou als eigenaar maar als je echt pech hebt kruipt hij helemaal weg of vlucht hij zelfs in de wijde wereld. Goed om te weten is dat vuurwerkangst niet alleen door socialisatie kan ontstaan, sommige rassen zijn gevoeliger op de oren dan andere.

Wat te doen als je nog tijd hebt?

Aan de slag! Ga trainen! Geen tijd te verliezen 😉

Ga aan de slag met vuurwerkgeluiden en -beelden

Op internet vind je ontzettend veel gratis geluiden en beelden van vuurwerk om mee aan de slag te kunnen. Zet zo’n lijst op via je telefoon, computer, tablet of televisie. Zet het volume zodanig dat je hond er niet op reageert en verhoog het steeds een klein beetje. Het kan zijn dat je hier enkele weken over moet doen. Merk je lichte onrust bij je hond? Zorg dan dat je het volume weer lager zet! Werk je met beelden? Maak de kamer dan steeds wat donkerder waardoor de flitsen steeds meer gaan opvallen.

Hier vind je enkele lijsten:

Vuurwerkgeluiden van Dog Trust via Soundcloud
Vuurwerkgeluiden via Spotify
Vuurwerkbeelden en geluiden via YouTube

Start met relax training

Met behulp van bijvoorbeeld de RelaxoPet Pro kan je jouw hond leren sneller te ontspannen. Het succes van dit apparaat hangt wel samen met een goede training dus op tijd beginnen is echt wel aan te raden! Je start met het aanzetten van het apparaat met geluid als je hond heerlijk relaxed is. Na een tijdje (4-5 dagen gemiddeld) zet je het voor ons hoorbare geluid uit als jouw hond ontspannen is, je hond zal dan nog steeds een ultrasoon geluid horen en dit associeren met rust. Na een goede trainingsopbouw kan je het 30 minuten vooraf stresssituaties inzetten of zal hij vanzelf activeren als hij onrust bij je hond opmerkt.

Start met het gebruik van natuurlijke middelen

Natuurlijke middelen zijn niet schadelijk voor je hond en kunnen effect hebben op vuurwerkangst. De meeste natuurlijke middelen hebben een tijdje nodig om te kunnen werken, hou dus rekening met een opstarttijd van minimaal 2 weken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Relax Tabletten van BF Petfood

Er zijn ook natuurlijke middelen die sneller werken bijvoorbeeld de Pet Remedy producten of de No stress Pasta.

Onthoud dat het effect van deze middelen sterk kunnen verschillen per hond, ruim op tijd een keer testen is dus zeker geen luxe.

Wat als je een oplossing op korte termijn nodig hebt?

Ik kan heel makkelijk zijn en zeggen dat je te laat bent, maar daar heb je natuurlijk niks aan. Wellicht ging het vorig jaar nog heel goed en heeft je hond dit jaar echt flink last helaas. In dat geval zijn de Pet Remedy producten of de No Stress pasta een goede natuurlijke optie.

Andere tips beschrijf ik uitgebreid in het artikel Help, er wordt al vuurwerk afgestoken

Als laatste wil ik je nog meegeven dat als de angst van je hond zodanig groot is dat hij niet meer te bereiken is je het beste contact opneemt met je dierenarts voor medicatie op voorschrift. De meeste dierenartsen zullen dit na enkele vragen zonder problemen doen. Mocht het een probleem zijn overleg even met je gedragstherapeut of je trainer of zij je kunnen helpen.

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *