Help er wordt al vuurwerk afgestoken…

Vuurwerk en honden

Ja hoor, het is november je bent heerlijk met je hond aan het wandelen, genietend van het najaarszonnetje en daar is hij dan … Die knal die je niet verwacht. Waarschijnlijk een groepje jongeren die het leuk vinden om al met vuurwerk te spelen. Je hond is inmiddels in volle paniek en weet niet waar hij moet kruipen :-(. Einde wandeling en zorgen dat je veilig thuis kan komen.

Elk jaar opnieuw lijkt het wel prijs. Ruim voor de jaarwisseling wordt er al gespeeld met vuurwerk. En of dat nu wel of niet is toegestaan, het is vervelend voor jou én je hond. Erop voorbereiden is lastig dus managen is de enige optie die je hebt. In dit artikel geef ik je tips die je kan inzetten op korte termijn en als het al te laat is.

Bange hond, vuurwerk 2
Deze hond geeft duidelijk aan zich niet prettig te voelen

Angst kan je niet belonen

Onthoudt dat je angst niet kan belonen! Als je hond angstig is dan is hij niet in staat om te leren en dus kan hij niet leren dat angstig gedrag loont. Belangrijk is dat je er in zo’n situatie bent voor je hond, hij kan steun bij je vinden. Die steun heb je echt nodig om door een angstige situatie heen te komen. En daarbij is het ook veel handiger dat je hond naar jou vlucht dan dat hij in paniek ergens heen vlucht zonder een duidelijk doel te hebben.

Ik vergelijk angst bij honden regelmatig met angst voor spinnen. Veel mensen herkennen die angst wel. Je voelt je echt hulpeloos, blijft kijken waar je de spin voor het laatst gezien hebt en je kan je niet concentreren tot de spin gevangen is. Als je partner op zo’n moment je in de steek laat duurt het echt veel langer dan als hij de spin gewoon even voor je vangt. Wat hij ook zeker niet moet doen is ook in paniek gaan, dan zakt je angst ook zeker niet.

Nu kan je vuurwerk natuurlijk niet vangen maar je kan er wel voor je hond zijn. Hieronder enkele tips die je op korte termijn of direct kan inzetten om je hond te helpen.

Bange hond, vuurwerk

3 Tips voor als het al te laat is

 1. Steun je hond. Laat zien dat je er bent voor hem. Maak contact op een manier die fijn is voor je hond. Spreek hem rustig toe en aai hem. Veel honden reageren erg goed op het masseren van de oorschelpen.
 2. Zorg voor veiligheid. Let op dat je hond niet kan ontsnappen uit zijn halsband/tuig en ga eventueel weg uit de situatie. Neem afstand.
 3. Wordt niet boos op de afsteker, je hond merkt je emotie en dit zal een bevestiging voor hem zijn dat er iets niet helemaal klopt. Wees die betrouwbare factor voor hem. Eventueel kan je wel aangifte doen bij de politie.

8 Tips voor een vuurwerkomgeving

 1. Zorg dat je hond moe is voordat je gaat wandelen. Geef ze voldoende mentale stimulatie met behulp van denkspeelgoed. Hierdoor is je hond iets minder alert en vallen andere geluiden dan normaal iets minder op.
 2. Blijf kalm en rustig, wees de stabiele factor voor je hond. Soms merken ze aan jou al dat er iets anders is.
 3. Beloon je hond als hij ontspannen is, laat zien dat je samen leuke dingen onderneemt.
 4. Maak je niet boos over dingen die je ziet die aanleiding kunnen geven tot het afsteken van vuurwerk. Meld het eventueel bij de politie als je wat verdachts ziet.
 5. Maak eventueel gebruik van een ondersteunend natuurlijk middel zodat je hond minder gevoelig is voor stress.
 6. Houdt wandelingen kort, wees blij met de vuurwerkvrije wandelingen.
 7. Vermijd locaties waar men graag vuurwerk afsteekt.
 8. Tref voorbereidingen zodat je aan de slag kan met training direct na de jaarwisseling.

Snelwerkend

Er zijn diverse middelen op de markt die je kan inzetten. Veelal is voorbereiding en training zeer wenselijk bij vuurwerkangst maar als het al te laat is zijn er nog steeds opties.

De opties die je dan wilt overwegen moeten snel in te zetten zijn en snel werken bij je hond.

Als je echt snel resultaat wilt is de beste en natuurlijke optie de No Stress pasta. Deze pasta geef je gemakkelijk op de tong van de hond met de tube en werkt al na ongeveer 40 minuten. De werking houdt ongeveer 2-3 uur aan dus ideaal voor een wandeling.

SALE!
Oorspronkelijke prijs was: €29,99.Huidige prijs is: €26,99. incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

3,455,95 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
9,95 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

14,99 incl. BTW

Verzending binnen 2-14 werkdagen

9,9524,99 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
SALE!
Oorspronkelijke prijs was: €26,50.Huidige prijs is: €22,52. incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
SALE!
4,7511,25 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
5,99 incl. BTW

Verzending binnen 1-2 werkdagen

Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Help er wordt al vuurwerk afgestoken…

 1. Chris zegt:

  Ik ging gisteren bij de DA een kuurtje ophalen voor Jeppe. Komt een mevrouw buiten met haar (waarschijnlijk opgeluchte) hond. Als ze net bij haar auto is en haar viervoeter wil laten instappen, klinkt net om de hoek een knal van heb ik je daar. Hond zakt door zijn poten van het schrikken, baasje ook denk ik. Het werd me echt even rood voor de ogen! Ik ben nog gaan kijken, maar zag niemand meer. Anders had ik een mooi pasfotootje gemaakt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *