Trainen, hoe lang en hoe vaak?

Hoe lang en hoe vaak trainen met je hond?

“Ik heb afgelopen week te weinig tijd gehad om te trainen”. Ik start een nieuwe les altijd met een evaluatie van de afgelopen week. En dan is dat antwoord toch wel eentje die regelmatig voorbij komt.

Uiteraard kan ik niet beslissen hoe iemand zijn dag loopt maar heb je nu eigenlijk veel tijd nodig om te trainen?

Plezier in het trainen
Samen plezier hebben is het allerbelangrijkste!

Hoe meer trainen, hoe beter?

Is dat wel zo? Vroeger werd er vooral op gehamerd dat je veel moest oefenen, liever wat langer dan korter. Dat is ook al te zien aan cursussen bij collega hondenscholen waarbij een praktijkles voor een pup ruim een uur duurt. Maar we doen het al eeuwen zo dus het zal wel zo zijn. Er zijn inderdaad honden die vrij lang de aandacht bij de les kunnen houden, maar de meeste honden zijn na een half uur toch echt volledig op, toch zeker een jonge hond.

Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken bij onze honden en ook deze vraagstelling is onderzocht. Uit onderzoeken blijkt dat honden die minder vaak getraind worden (1 x per week ten opzichte van 5 dagen binnen 1 week) minder trainingssessies per oefening nodig hebben dan honden die bijna dagelijks getraind worden. Ook blijkt uit onderzoek dat het beter is om kort te trainen dan een lange sessie.

Gebruik je snoepjes tijdens het trainen? Sluit een totale sessie dan af met spel! Uit onderzoek blijkt dat je hond de sessie dan beter zal onthouden.

Conclusie

Kortom probeer dus een trainingssessie vrij kort te houden. 5-15 min om de paar dagen is meer dan voldoende. Probeer een trainingssessie in te passen op die momenten dat het voor jou uit komt in jouw dagelijkse routine. Voor mij persoonlijk is een ideaal trainingsmoment als ik sta te wachten tot mijn water kookt zodat ik de pasta erin kan doen, of tijdens de reclame van een film. Maar ik kan me ook voorstellen dat je even een korte sessie kan implementeren terwijl je wacht tot de koffie doorloopt bijvoorbeeld.

Wat vooral van belang is dat jullie samen plezier beleven aan het trainen! Maak het leuk voor beide partijen en een keer overslaan is echt geen schande, maar maak er geen gewoonte van.

Er is dus altijd wel een klein beetje tijd beschikbaar dat hoeft echt niet veel te zijn. Wanneer train jij je hond?

Motivatie/beloning

Je hond motiveren is heel belangrijk tijdens een trainingssessie en waarmee je dat doet is echt ontzettend belangrijk. Het lastige is dat dit nogal verschilt per hond, per situatie en per activiteit. Fijne beloningssnoepjes vindt je hieronder! Lees hier verder over het motiveren van je hond.

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Trainen, hoe lang en hoe vaak?

  1. Heleen zegt:

    Bedankt, ik voelde me altijd een beetje ‘schuldig’ dat ik niet dagelijks aan de slag ben. Ik vind het begrip ‘trainen’ altijd wel wat ongrijpbaar. Wat versta je zoal onder trainen? Concreet: wat dóe je dan precies als je staat te wachten tot je water kookt?

    • Kathleen zegt:

      Het kan met hele kleine dingen zijn hoor! Als ik sta te wachten laat ik mijn hond vaak even wat kleine dingen doen waar we mee bezig zijn. Dat kan variëren van een strakke volg oefening (van de kookplaat tot de koelkast bijvoorbeeld) tot een trucje wat we aan het aanleren zijn. Wat het concreet voor jou inhoud dat kan ik je dus niet vertellen, kijk wat voor jou belangrijk is dat jouw hond goed moet kunnen beheersen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *