Geplaatst op Geef een reactie

Ongevraagde adviezen

Ongevraagde adviezen

Als je buiten komt met je pup of hond ontkom je er blijkbaar niet aan. Ongevraagde adviezen van je buurman, iemand op straat of je collega. Allemaal hebben ze wel goed bedoelde adviezen die ze zo gratis geven.

Ook wij ontkomen er niet aan, onbekende mensen die ons aanspreken. En dan vooral omdat Jack toch best een opvallend uiterlijk heeft. Eerst willen ze weten wat voor ras het is en dan komen de adviezen. Zonder ons, of onze hond überhaupt te kennen! Zo zouden honden het beste rauwe groenten als voeding krijgen, of mocht ik toch echt geen aandacht geven aan mijn hond die nieuwe mensen soms nog wat eng vind…

Wat moet je daar nu mee. Sja, bij mij gaat het voornamelijk het ene oor in en het andere weer net zo hard uit. Maar wat nu als je nog beginnend hondeneigenaar bent? Heel lastig, ik kan het me goed voorstellen.

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf kunt vinden in een bepaald advies. Als het advies je totaal niet ligt wordt het lastig om het ook op te volgen. Maar belangrijker nog, weet je waarom een bepaald advies gegeven werd? Wat is de motivatie om het op een bepaalde manier te doen. Hier hoort een degelijke uitleg bij.

Als er geen uitleg gegeven kan worden of als de uitleg te simpel is “omdat het het beste is” of “ik heb dat ook altijd zo gedaan” of “dat hoort zo”. Dan vraag ik me af in hoeverre dat het advies gegrond is. Heeft diegene wel degelijk verstand van jouw situatie of van het advies dat hij of zij geeft?

De laatste jaren wordt er gelukkig erg veel onderzocht op het gebied van honden. Zo weten we bijvoorbeeld dat onze hond toch echt geen wolf is. Maar dat betekent ook dat de inzichten van vroeger ook niet helemaal correct zijn om het gedrag van onze hond te verklaren. Kortom iemand kan jaren terug heel actief zijn geweest met zijn of haar honden maar als je niet bijschoolt ben je ook niet op de hoogte van de laatste inzichten en ontwikkelingen.

En laat dat nou juist de reden zijn waarom ik minimaal twee keer per jaar op bijscholing ga, vaak zelfs meer. Ik weet ook niet alles en ik ben nooit uitgeleerd.

Wees dus kritisch op iemand die gratis advies geeft en vraag bij twijfel altijd een second opinion. Cursisten kunnen hiervoor altijd bij mij terecht. En indien ik niet direct antwoord kan geven kan ik altijd op onderzoek uit of terecht bij mijn netwerk van andere hondenprofessionals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *