Ongevraagde adviezen

Ongevraagde adviezen over je hond

Als je buiten komt met je pup of hond ontkom je er blijkbaar niet aan. Ongevraagde adviezen van je buurman, iemand op straat of je collega. Allemaal hebben ze wel goed bedoelde adviezen die ze zo gratis geven.

Leuk die adviezen…

Als het gaat om het opvoeden van een hond, lijken veel mensen een mening te hebben en zijn ze vaak niet bang om die te delen. Of het nu gaat om de voeding van je hond, de manier waarop je hem traint of de manier waarop je met hem omgaat, het lijkt erop dat iedereen wel een ongevraagd advies heeft. Hoewel sommige van deze adviezen nuttig kunnen zijn, kan het ook verwarrend en zelfs schadelijk zijn voor jou en je hond.

Wat moet je daar nu mee. Sja, bij mij gaat het voornamelijk het ene oor in en het andere weer net zo hard uit. Maar wat nu als je nog beginnend hondeneigenaar bent? Heel lastig, ik kan het me goed voorstellen.

Wat doe je als nieuwe hondeneigenaar?

Het eerste dat je moet begrijpen, is dat niet alle honden hetzelfde zijn. Elke hond heeft zijn eigen persoonlijkheid, temperament en behoeften. Wat voor de ene hond werkt, kan voor de andere niet werken. Daarom is het belangrijk om naar je eigen hond te kijken en te bepalen wat het beste voor hem is. Als je twijfelt over wat je moet doen, raadpleeg dan een professionele hondentrainer.

Ten tweede is het belangrijk om te onthouden dat niet alle ongevraagde adviezen nuttig zijn. Sommige mensen kunnen ongepaste of zelfs schadelijke adviezen geven. Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat je je hond moet straffen voor ongewenst gedrag, is dit niet alleen ongepast, maar kan het ook leiden tot angst en agressie bij je hond. Als iemand je advies geeft dat niet goed voelt of niet in lijn is met je eigen waarden, kun je het beste gewoon bedanken en het negeren.

Als derde is het belangrijk om te onthouden dat niet iedereen die advies geeft, ook daadwerkelijk verstand heeft van honden. Sommige mensen hebben simpelweg een mening over alles en willen deze graag delen. Maar dat betekent niet dat ze de juiste kennis of ervaring hebben om je te helpen. Zorg er daarom voor dat je advies inwint bij mensen die ervaring hebben met het trainen of verzorgen van honden.

Als laatste is het belangrijk om te onthouden dat jij de baas bent over je eigen hond. Uiteindelijk ben jij degene die beslissingen neemt over hoe je je hond opvoedt en verzorgt. Laat je niet overrompelen door ongevraagde adviezen en vertrouw op je eigen gevoel. 

Nieuwe onderzoeken

De laatste jaren wordt er gelukkig erg veel onderzocht op het gebied van honden. Zo weten we bijvoorbeeld dat onze hond toch echt geen wolf is. Maar dat betekent ook dat de inzichten van vroeger ook niet helemaal correct zijn om het gedrag van onze hond te verklaren. Kortom iemand kan jaren terug heel actief zijn geweest met zijn of haar honden maar als je niet bijschoolt ben je ook niet op de hoogte van de laatste inzichten en ontwikkelingen.

En laat dat nou juist de reden zijn waarom ik minimaal twee keer per jaar op bijscholing ga, vaak zelfs meer. Ik weet ook niet alles en ik ben nooit uitgeleerd.

Wees kritisch

Wees dus kritisch op iemand die gratis advies geeft en vraag bij twijfel altijd een second opinion. Cursisten kunnen hiervoor altijd bij mij terecht. En indien ik niet direct antwoord kan geven kan ik altijd op onderzoek uit of terecht bij mijn netwerk van andere hondenprofessionals. In de winkel kunnen ze ook terecht voor het beste advies. Je kan het beste navraag doen bij echt honden professionals, en het beste niet al het advies van die ene buurvrouw of oom die alles denkt te weten ;).

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *