Waarom spelen met voer met je hond?

Waarom je moet spelen met voer met je hond

Spelen met voer bouwt de interesse op voor voer als bekrachtiger omdat het voer combineert met prooi en jachtinstinct. Bijvoorbeeld, als een stuk voer weggegooid wordt van de hond, zal de hond het stuk voer achterna gaan om het op te eten. De jacht is een duidelijk onderdeel van gedrag van een roofdier wat van binnenuit motiverend is voor de meeste honden. Als een stuk voer onder de bank wordt gelegd waardoor de hond zijn neus moet ruiken om het op te kunnen eten, zien we dat de hond zijn neus gebruikt (jagen) om bij het snoepje te kunnen. Als een hond achter zijn eigenaar jaagt en dan in de lucht springt om het voer te pakken dan heeft de hond duidelijke interactie met zijn eigenaar in het spel om het koekje te pakken.

Spelen met voer
Gooien met voer zorgt voor energie

Gebruik je lichaam!

Een koekje geven is zeker bevredigend voor een hond op basis niveau, maar deelnemen in spelgedrag om te eten bouwt plezier op in interacties en training.  Het gebruik van je lichaam – rennen, jagen, springen – is leuk voor honden. En ook voor mensen!

Spelen met voer kan elk stukje voer nog meer waardevol maken door de energie en de interactie dat elk stukje met zich meebrengt. In plaats van dat voer krijgen een handeling is die slechts enkele seconden vraagt (in de mond en opeten),  kan elk stuk voer 20-30 seconden duren vanaf het beloningssignaal tot het volledig is opgegeten. Deze hele periode is een onderdeel van de beloning en voegt grote waarde tot de voerbeloning toe.

Conclusie

Spelen met voer moedigt een sterkere en meer directe trainerinteractie aan. Het is bijna onmogelijk niet persoonlijk betrokken te worden wanneer voer gebruikt wordt op een actieve manier.

Voorwaarden spelen met voer

Voer dat geschikt is om op deze manier ingezet te worden moet wel aan een paar voorwaarden voldoen:

  • Je hond moet het lekker (genoeg) vinden
  • Het moet makkelijk te hanteren zijn voor jou als eigenaar
  • Je hond moet het makkelijk kunnen vinden bij het weggooien, dus voldoende groot of voldoende ruikend
  • Het moet gezond zijn voor je hond

Wat het precies is en waarvoor je kiest is dus per eigenaar en per hond verschillend! Maak de keuze die bij jullie als combinatie past.

Meer weten?

Wil je meer weten over spelen met voer? Lees dan zeker ook deze blog.

Enkele suggesties om te gebruiken:

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *