Persoonlijk spel

Wat is het?

Persoonlijk spel is spel dat ontstaat tussen jou en je hond, zonder hulpmiddelen. Er zijn geen speeltjes, ballen of voer aanwezig. Alle interactie is direct tussen jullie twee. Deze vorm van spel is lastig om te leren omdat elke hond uniek is, hierdoor moet je goed opletten en observeren om te weten hoe je het beste reageert.

Bij pups is persoonlijk spel aak heel makkelijk. De makkelijkste manier om deze speltechniek te leren is dus te spelen met een pup en daarna bij een volwassen hond. Net zoals mensen kunnen honden verleren om te spelen als ze het niet blijven beoefenen als volwassene. Dat betekent niet dat je de interesse niet terug kan brengen, maar je zult harder moeten werken en meer bedachtzaam moeten zijn om zijn spelinteresse te wekken.

Waarom doen we het?

Persoonlijk spel heeft ontzettend veel voordelen voor zowel de hond als de eigenaar. Teams die toegewijd samen kunnen spelen hebben bijna altijd veel gedeelde energie samen. Dond rent en sprint niet alleen, ze doen dit samen! Deze energie is goed bruikbaar en baasgericht; het is een geweldige fysieke, mentale en emotionele staat voor de hond tjidens training.

Persoonlijk spel ontspant. Als een team beide toegewijd zijn, lachend en vrolijk dan is het lastig nerveus zijn.  Psoonlijk spel bevordert de natuurlijke focus. Als een hond twijfelt over de volgende stap, zal hij aandacht geven, simpelweg omdat je interessant bent.

Persoonlijk spel is ideaal om het gebruik van klassieke voer of object gebaseerde beloningen af te bouwen. Zeker als je aan hondensport doet waar routines soms lang kunnen zijn en er geen mogelijkheid is om te belonen met voer of speelgoed.

Persoonlijk spel heeft geen regels, alles wat je kan bedenken dat kan werken voor je hond kun je proberen. Sommige honden houden van pootspelletjes waarbij je reikt en probeert om hun poten vast te pakken (of zachtjes vasthouden). Sommige honden houden van licht duwen en trekken. Andere honden houden helemaal niet van aanraking, maar houden ervan om naar je toe te komen. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat je precies weet hoe je de beste toewijding  krijgt van je hond.
Omdat persoonlijk spel individueel is moet je je hond goed observeren om te kijken wat werkt. als een specifiek geluid je hond laat ‘lachen’ en opzij kijken, dan moet je voor jezelf een notitie maken dat dit een mogelijk spelsignaal  voor deze hond.  Bekijk je hond, bekijk interactie met kinderen, vreemden en andere honden.

Spel vs. lof

In het algemeen is spel energierijk en lof is verzachtend, maar beide bouwen je relatie met je hond op. Beide zijn erg belangrijk voor verschillende redenen!

Lof vertelt je hond dat je er voor hem bent ter ondersteuning en dat je zijn aanwezigheid waardeert. Lof in de vorm van aaien, buik wrijven, massage en knuffelen zijn geweldig voor je relatie. Zelfs belangrijker, de mogelijkheid om je hond lof te kunnen geven en uiten moet vaak eerst gebeuren voordat je hond ontspannen genoeg is om te spelen met een persoon. Spel vraagt meer dan een hond die  geïnteresseerd is in interactie, het vraagt vertrouwen. Mensen laten zelfden de controle gaan en spelen met mensen waar ze geen relatie mee hebben, hetzelfde geldt voor honden.

Geplaatst in Blog.