Persoonlijk spel – Hoe speel je zonder hulpmiddelen

Persoonlijk spel met je hond

Spelen zonder hulpmiddelen is één van de eerste dingen die cursisten van mij leren en ook echt moeten oefenen! Als je persoonlijk spel kan heb je namelijk altijd iets bij waar je je hond mee kan belonen, ook als je die snoepjes weer eens bent vergeten of als je dat ene speeltje niet bij hebt.

Oh en dan bedoel ik niet dat klopje op de schouder of die aai over de bol ;-). Ik heb het over spelen, echt spelen met je hond!

Wat is Persoonlijk spel?

Persoonlijk spel is spel dat ontstaat tussen jou en je hond, zonder hulpmiddelen. Er zijn geen speeltjes, ballen of voer aanwezig. Alle interactie is direct tussen jullie twee. Deze vorm van spel is lastig om te leren omdat elke hond uniek is, hierdoor moet je goed opletten en observeren om te weten hoe je het beste reageert.

Bij pups is persoonlijk spel vaak heel makkelijk. De makkelijkste manier om deze speltechniek te leren is dus te spelen met een pup en daarna met een volwassen hond. Net zoals mensen kunnen honden verleren om te spelen als ze het niet blijven beoefenen als volwassene. Dat betekent niet dat je de interesse niet terug kan brengen, maar je zult harder moeten werken en meer bedachtzaam moeten zijn om zijn spelinteresse te wekken.

Persoonlijk spel Blog 2
Samen spelen is niet alleen leuk, maar ook nuttig!

Waarom doen we het?

Persoonlijk spel heeft ontzettend veel voordelen voor zowel de hond als de eigenaar. Teams die toegewijd samen kunnen spelen hebben bijna altijd veel gedeelde energie samen. De hond rent en sprint niet alleen, ze doen dit samen! Deze energie is goed bruikbaar en baasgericht; het is een geweldige fysieke, mentale en emotionele staat voor de hond tijdens training.

Persoonlijk spel ontspant. Als een team beide toegewijd zijn, lachend en vrolijk dan is het lastig nerveus zijn.  Persoonlijk spel bevordert de natuurlijke focus. Als een hond twijfelt over de volgende stap, zal hij aandacht geven, simpelweg omdat je interessant bent.

Persoonlijk spel is ideaal om het gebruik van klassieke voer of object gebaseerde beloningen af te bouwen. Zeker als je aan hondensport doet waar routines soms lang kunnen zijn en er geen mogelijkheid is om te belonen met voer of speelgoed.

Persoonlijk spel heeft geen regels, alles wat je kan bedenken dat kan werken voor je hond kun je proberen. Sommige honden houden van pootspelletjes waarbij je reikt en probeert om hun poten vast te pakken (of zachtjes vasthouden). Sommige honden houden van licht duwen en trekken. Andere honden houden helemaal niet van aanraking, maar houden ervan om naar je toe te komen. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat je precies weet hoe je de beste toewijding  krijgt van je hond.

Omdat persoonlijk spel individueel is moet je je hond goed observeren om te kijken wat werkt. Als een specifiek geluid je hond laat ‘lachen’ en opzij kijken, dan moet je voor jezelf een notitie maken dat dit een mogelijk spelsignaal kan zijn voor deze hond.  Bekijk je hond, bekijk interactie met kinderen, vreemden en andere honden.

Persoonlijk spel Blog 1
Kijk naar de interactie van je hond met kinderen en leer!

Spel vs. lof

In het algemeen is spel energierijk en lof is verzachtend, maar beide bouwen je relatie met je hond op. Beide zijn erg belangrijk voor verschillende redenen!

Lof vertelt je hond dat je er voor hem bent ter ondersteuning en dat je zijn aanwezigheid waardeert. Lof in de vorm van aaien, buik wrijven, massage en knuffelen zijn geweldig voor je relatie. Zelfs belangrijker, de mogelijkheid om je hond lof te kunnen geven en uiten moet vaak eerst gebeuren voordat je hond ontspannen genoeg is om te spelen met een persoon.

Spel vraagt meer dan een hond die  geïnteresseerd is in interactie, het vraagt vertrouwen. Je laat de controle gaan en gaat zelfs spelen met andere waar je geen relatie mee hebt, hetzelfde geld voor honden.

Persoonlijk spel Blog 3
Leer ook van de interactie met andere honden

Meer weten?

Wil je graag wat meer weten over spelen met je hond? Check onze andere blogs 
Waarom spelen met voer en je hond?
Spelen met speelgoed
Persoonlijk spel – Hoe speel je zonder hulpmiddelen

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *