Ben je aan het bedelen als baas?

Bedelen

Ben je aan het bedelen? En, hoe werkt dat voor jou?

Soms kun je het gevoel hebben dat je iets voor elkaar moet krijgen als de training niet zo geweldig gaat. Je kunt dan het gevoel hebben dat je je best moet doen om je hond betrokken te krijgen. Vooral als je veel hebt moeten doen om een trainingssessie te kunnen starten. We zien het zelfs tijdens een les of in een publieke omgeving. Je wordt hopeloos en je probeert toch nog enkele minuten van interactie met je hond te forceren. Misschien probeer je wel beter te zijn dan zijn interesse in de omgeving, zijn moeheid vanwege een lange dag, of misschien zelfs zijn zorgen.

Wanneer een hond afhaakt en zegt, “Nee bedankt, niet nu”, zijn we snel geneigd om te gaan bedelen. En bedelen is niet goed.

Wanneer gaan we bedelen?

Bedelen is wat er gebeurd als we enorme hoeveelheden energie (veel meer dan de hond op dat moment heeft) inzetten om maar te proberen om interactie met de hond te krijgen. Zelfs als de hond met je mee gaat als je het “grote geschut” (voer, speeltjes en energie) boven haalt, is het een ramp wat staat te gebeuren. Bedelen houdt geen stand als die dingen weer weg gaan en je wilt trainen want het leert je beide om op die intensieve bekrachtigers te vertrouwen op elk moment.

De waarheid is, bedelen is dwingen in een vermomming. “Dwingen” betekent iets laten gebeuren tegen de andere partij zijn wil. Desondanks dat we vaak aan dwingen denken bij training zoals bij het gebruik van correcties, kunnen we een hond dwingen om iets te doen middels voer en speelgoed. Hoe je het ook bekijkt, het punt blijft hetzelfde – de hond krijgt geen keuze. Hij wil afhaken en je laat het niet toe.

Maar eigenlijk, is het nog erger. Bedelen is het totaal tegengestelde van een toegewijde training want je creëert een problematische dynamiek die je vervolgens moet oplossen. Bedelen zorgt er niet voor dat je hond zijn gedachten veranderd en levendig en geanimeerd wordt. Hij KIEST niet voor interactie met jou; hij wil simpelweg hetgeen wat je hem aanbied. Je zorgt ervoor dat je hond denkt dat hij alleen interactie met jou leuk vindt, als je het aanbied en met allerlei geweldige opties komt. Het is beter om naar huis te gaan op zo’n moment zodat de hond een neutrale ervaring heeft – er gebeurde niets goeds maar ook niets slechts. Als je gaat bedelen, is de hond of gedwongen om te werken of hij haakt gewoon af. Beide zijn een verkeerde les voor de hond.

Afhaken is oké 

Een hond die ervoor kiest om af te haken is normaal. Bedenk je deze situatie: je houdt van cake, maar je wilt niet constant cake. Als we cake bakken en het je aanbieden zal je het waarschijnlijk niet weigeren. Maar als je iets anders aan het doen bent, wil je misschien geen stukje. Als we je dan gaan achtervolgen en proberen om je toch een stukje cake te voeren, het onder je neus schuiven, bedelend of je een stukje wilt proeven worden we irritant. Je zal misschien een stukje aannemen om ons te laten stoppen met je lastig te vallen, maar je wilde eigenlijk geen cake. Je wordt lichtgeraakt en je zal ons misschien wel vermijden in de toekomst.

Echter, als die cake een speciale beloning is waarvoor je naar ons toe moet komen en vriendelijk om een stukje moet vragen, nou, dan hebben we een nieuwe dynamiek! Nu ben JIJ degene die aan het bedelen is, jij bent aan het uitvogelen hoe je die beloning kunt krijgen. Na een tijdje, zal de speciale ervaring van het delen van een cake met ons zo positief worden dat je cake gaat willen, zelfs als je niet hongerig bent. Het eten van cake is een leuke gewoonte geworden voor jou! Maar dit zal niet de eerste dag gebeuren, en zeker niet als we het je opdringen.

Misschien ga je ergens heen en heeft je hond nul interesse in jou. Dat is ok! Honden leren niet alles wat ze moeten leren over toewijding in een paar dagen. Het is een proces van horten en stoten. Wees geduldig en je zal een positieve veranderingen zien, NA EEN TIJDJE. Maar bedelen? Dat is geen toewijding.

We geloven dat training een privilege is voor je hond! Het is leuk! Ze mogen hun hersenen gebruiken! Ze mogen spelen met jou, lekkere koekjes eten en spelen met speelgoed. Sleep je hond niet in Disneyland – laat hem binnen door de deur en geef hem de keuze om naar binnen te gaan – en dan zal hij ontdekken dat hij de juiste keuze heeft gemaakt.

Lees verder over hondentraining:

Hoe lang en hoe vaak moet je trainen?

De waarde van video bij hondentraining

 

Mis geen enkele blog!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *