Een herplaatser heeft meestal niet de beste start in zijn leven en, voor velen tenminste, is “Spelen” een onbekend iets – met name interactief spelen met een geliefd mens.
Bij The Dog Company praten we veel over de kracht van spelen om de band te versterken, het hierkomen te verbeteren en zelfs om ongewenst gedrag aan te pakken (en het is natuurlijk ook gewoon super leuk!). Het lijkt dus ontzettend sonde dat sommige herplaatsers deze voordelen moeten missen omdat ze het lastig vinden hun zelfbescherming te laten zakken voor een goed spel.
Maar er is goed nieuws! Alle honden, ook herplaatsers, kunnen leren om te spelen. Je hebt alleen een paar tactieken nodig en wat leuke, motiverende speeltjes. Daar kunnen we jullie allebei mee helpen!
Hier zijn 7 tips om je herplaatsen te helpen spelen…
1. Geef het tijd
Je kan een herplaatser niet opjagen – geen enkele hond trouwens – om te spelen. Het moet iets zijn wat ze graag willen doen – en om op dat punt te geraken kost het tijd, geduld en consistentie.
2. Wees enthousiast
Als jij niet enthousiast bent om te spelen dan zal je hond het ook niet zijn. Ze spiegelen jouw energie – en als jij doet alsof, dan ruiken ze dat van ver. Om je hond te verleiden in spel moet je zelf dus oprecht enthousiast zijn. Enkele ideen hebben om te spelen kunnen zeker helpen (persoonlijk spel, spelen met speelgoed of spelen met voer heeft enkele voorbeelden). Maar ook speelgoed ontworpen voor interactief en motiverend spel, op deze manier zijn ze leuk voor jullie ALLEBEI.
3. Introduceer speelgoed thuis
Is je herplaatsen eenmaal gesetteld dan wordt je huis zijn veilige plek – wat het de beste plaats maakt om speelgoed te introduceren. Start met een selectie gebaseerd op wat jouw herplaatsen lijkt te motiveren (als dat alleen voer is, dat is ook prima – lees verder) en laat ze toe om te snuffelen en te ontdekken op hun eigen tempo, met toezicht. Probeer eens om de voerbak te laten staan en probeer eens een voerspeeltje. Terwijl ze groeien in hun zelfvertrouwen, probeer speelgoed dat geschikt is om mee naar buiten te nemen, bijvoorbeeld de Schaap tug.
4. Moedig je herplaatser aan om te trekken
Een trekspel is ontzettend goed voor jou en je hond (meer over dit hier) maar veel hergeplaatste honden kennen het niet. Als ze eenmaal op hun gemak zijn rondom speelgoed probeer dan zachtjes aan het eind van een speeltje te trekken als hij in hun mond zit en kijk hoe ze reageren. Frisbees of een Bumi is hier bijvoorbeeld super voor. Geef veel lof en beloon als ze goed meedoen, maar volg altijd hun leiding en forceer niets.
5. Het is niet erg als voer hun belangrijkste motivator is
Als spelen te moeilijk is voor verlegen of nerveuze herplaatser dan is de kans groot dat voer hun belangrijkste motivator is – en dat is OK. Veel voergemotiveerden honden kunnen ook genieten van spel. Je kan spelen met voer maar ook spelen met speelgoed speciaal hiervoor. De voerdummy of de Hide n treat is hier bijvoorbeeld ideaal voor.
6. Speel in op hun natuurlijke behoeftes
De meeste honden, inclusief herplaatsers, hebben een instinctieve jachtdrift – al kan dit bij sommige sterker zijn dan bij andere. Door hierop in te spelen door gebruik te maken van motiverende speeltjes gemaakt met echte vacht kan je de kracht van spel vangen en in jouw voordeel omzetten om spel aan te moedigen en je training te boosten. Kijk eens naar ons aanbod van echte schapenvacht zoals de Chaser tug schaap en degene met konijnenvacht zoals de Chaser tug konijn. Er is zelfs een nepbont versie als je daar de voorkeur aan geeft.
7. Hou het luchtig
Gebruik een zachte, blije toon als je met je herplaatser speelt en hem beloond voor kalmte en positiviteit. Wordt nooit boos of haal geen speeltjes weg als vorm van straf.
Succes!